Учора на Байковому цвинтарі столиці поховали прославленого хірурга, почесного директора Інституту хірургії і трансплантології, академіка Олександра Олексійовича Шалімова. На Володимирську, де у Великому конференц-залі Національної академії наук проходила церемонія прощання, прийшло море людей. Вони приїхали сюди з усієї України. Колишні хворі, студенти, колеги, учні, політики. У тому числі Віктор Ющенко і Юрій Єхануров.

Легендарний хірург пішов із життя в одній з палат створеної ним же і відомої на всю Україну клініки. Останні дні «шеф» (так називають його тут) не опритомнював. Його учні, розуміючи, що це кінець, все одно не хотіли вірити в очевидне... У рідних стінах, куди їх привів понад 30 років тому Шалімов, вони прощалися зі своїм Учителем напередодні офіційної церемонії. «Він був геніальним хірургом, який умів робити все. Від операції на серці до резекції печінки, — розповів «Голосу України» один з учнів Шалімова — завідувач відділення експериментальної хірургії, доктор медичних наук Юрій Фурманов. — Шеф міг одночасно оперувати на десятьох столах, він розробив більш як півсотні нових операцій, створив дві хірургічні клініки — одну в Харкові і другу в Києві. Головне, він мав талант навчати інших усього, що вмів робити сам».

Скільки життів врятував Олександр Шалімов? Кажуть, понад 50 тисяч... «На перше місце я завжди ставлю Господа Бога. На друге — Олександра Олексійовича. Впевнена, ніхто ніде такого дива зробити не міг, тільки Шалімов». Це слова однієї з останніх його пацієнток...