Біля села Кочеток, що за сорок кілометрів від Харкова, є Чугуєво-Бабчинський технікум, а точніше, комплекс, який об’єднує держлісгосп і навчальний заклад.

Мальовничий берег Сіверського Дінця, діброви й бори, поля, сади, лісосмуга якнайкраще сприяють навчанню лісної професії, прищепленню любові до рідної природи.

У 1922-му на базі місцевого дослідницького лісництва відкрили школу лісних техніків. Через сім років її реорганізували в технікум з трьома відділеннями (нині їх чотири).

У 1989 році тут започатковано спеціальність з підготовки фахівців мисливського господарства. На сьогодні технікум — єдиний у країні заклад, який готує фахівців мисливського господарства першого рівня акредитації.

Його закінчили близько 20 тисяч спеціалістів. Випускники працюють викладачами, обіймають посади провідних працівників лісового відомства держави. Чимало серед них учених.

При закладі функціонує дендросад, де росте понад півтори сотні видів і форм дерев та чагарників.

У технікумі на денному відділенні навчаються понад півтисячі студентів, на заочному — стільки ж.

— Ми маємо два навчальні корпуси, два спортзали, — розповідає заступник директора Іван Лялін. — Є у нас бібліотека з фондом 54 тисячі примірників, маємо навіть тир, а ще три гуртожитки. Ведемо гурткову роботу, спортивним вихованням займаються чотири фізруки. Випускники мисливського відділення, скажімо, отримують диплом мисливствознавця і посвідчення лісника, тож із працевлаштуванням проблем не мають.

Практичні навчання студентів проходять на базах Чугуєво-Бабчинського лісгоспу та Печенізького державного мисливського господарства.

Харківська область.