У переліку постанови Верховної Ради від 23 лютого «Про зняття з розгляду деяких проектів актів законодавства України з питань боротьби зі злочинністю і корупцією» одразу 15 документів на цю загалом злободенну тему. Головний аргумент законодавців: ці документи «такі, що втратили актуальність та потребують доопрацювання». Такими визнано, зокрема, розроблені авторами законодавчої ініціативи зміни і доповнення до деяких законодавчих актів з приводу посилення захисту від корупційних діянь (реєстраційний №7355), боротьби з тероризмом (№7456), удосконалення механізмів боротьби з корупцією (№7571) та за №7571/П проект постанови про відправлення останнього на доопрацювання.

Кілька у переліку так званих «іменних». Одразу два проекти постанов Верховної Ради передбачали створення Тимчасової парламентської комісії з перевірки на відповідність чинному законодавству діяльності громадянина України В. Медведчука від імені іноземних компаній та створених за їх участю комерційних структур. Для тих, хто уже встиг призабути, нагадаємо, що пан Медведчук свого часу очолював адміністрацію Президента Л. Кучми. Інші два проекти постанов Верховної Ради, у разі їх схвалення, могли додати до переліку численних слідчих депутатських комісій ще дві, у назві яких — імена відомих у країні політиків. Перша мала б перевірити факти, оприлюднені впродовж вересня 2005 року в заявах тодішніх державного секретаря України О. Зінченка, керівника СБУ О. Турчинова, віце-прем’єра М. Томенка та чинного голови Вищого господарського суду Д. Притики. Друга — придивитися до дотримання вимог чинного законодавства керівним складом Держмиткому і, зокрема, екс-керівником цієї служби В. Скомаровським. Як відомо, з багатьох фактів, які мали стати предметом розгляду депутатів-слідчих, уже сказала своє слово судова гілка влади. А ще один, уже до однозначного адресний (у прямому розумінні слова), проект постанови Верховної Ради ставив за мету перевірку рішень Київради про передачу земельних ділянок громадянам під індивідуальну забудову і садівництво на вулиці Вишгородській, 150 в Оболонському районі столиці.

Знято з розгляду і «антагоністичну» пару документів, один з яких — проект закону про декларування вищими посадовими особами України, держслужбовцями 1—3 категорій та керівниками органів місцевого самоврядування майна, доходів і видатків, а другий — проект постанови Верховної Ради про відхилення цього законопроекту. Інша пара знятих документів стосувалася впорядкування системи органів, що ведуть боротьбу з оргзлочинністю, та затвердження положення про профільний з цих питань парламентський комітет.