Депутати Ватутінської міської ради не лише не дали згоди на притягнення голови міста до кримінальної відповідальності, а навіть не допустили на засідання сесії представників прокуратури та журналістів.

Історія цієї справи така. Кілька років поспіль мешканці Звенигородської, Шкільної та інших вулиць Ватутіного оббивали пороги міськради з проханням газифікувати їхні оселі. Більшість будинків 20-тисячного шахтарського міста, заснованого понад півстоліття тому, давно обігрівалися блакитним паливом. Лише про кілька вулиць влада міста «забула». На численні звернення громадян, обділених теплом, міськвиконком відповідав: «Нема коштів».

Проте ватутінці з негазифікованих будинків не складали «зброю». І таки добилися справедливості. Принаймні вони в це повірили, коли у 1996—1999 роках під час реорганізації вугільного шахтоуправління держава виділила місту труби загальною вартістю понад 20 тисяч гривень. Решту коштів — на виготовлення проектів підведення газу до будинків та інші роботи — господарі садиб і квартир виклали з власних кишень.

Під’єднувати житло городян до газомагістралі взялася фірма «Будсервіс». Як згодом показала перевірка укладених між міськрадою і підприємством договорів, керівництво міста зважилося тоді разом зі своїми партнерами на незаконний крок. У фіктивних документах, підписаних обома сторонами, вартість труб, наданих місту безплатно, а також гроші, зібрані на газифікацію громадянами, перетворилися на... бюджетні кошти у сумі 100 тисяч гривень. Їх за розпорядженням міського голови та за згодою головного архітектора Ватутіного й списали...

За матеріалами перевірок, проведених правоохоронними органами, оборудку «батьків» міста викрили і порушили кримінальну справу. Після завершення досудового слідства прокурор області Микола Лісовий підписав подання до сесії Ватутінської міськради. Спираючись на закон про зміну статусу депутата місцевих рад, який набрав чинності 7 жовтня 2005 року, головний законоохоронець області звернувся до керівного органу місцевого самоврядування по згоду про притягнення депутата міськради, міського голови до кримінальної відповідальності.

Сесія міськради подання прокурора внесла на розгляд до порядку денного. У відкритості та прозорості обговорення й ухвалення рішення з цього питання найбільше були зацікавлені мешканці Ватутіного.

Тому на сесію прибули виборці, а також представники місцевих засобів масової інформації, «очі і вуха» городян. Однак, усупереч Конституції України, постанові Верховної Ради України про захист прав і свобод громадян, попри навіть здоровий глузд, депутати... запропонували журналістам і працівникам прокуратури покинути залу засідань. Таку пропозицію «гості» виконали.

Згодом, після завершення зібрання, стало відомо: незаконне списання міським головою 100 тисяч бюджетних гривень ні на йоту не сколихнуло олімпійського спокою більшості обранців ватутінської територіальної громади. Депутати не дали згоди на притягнення голови до відповідальності перед Фемідою і мешканцями міста.

Що ж, закон надає право органові місцевого самоврядування погодитися чи ні з поданням прокурора. Але чому це робити келейно, за глухо зачиненими дверима? Чому ховатися від своїх співгромадян і преси? Дії депутатів міськради не лише неетичні — вони суперечать духу і букві Конституції України, законам нашої держави. І, що особливо прикро, тим обіцянкам, які давали колишні кандидати в депутати своїм виборцям.

Лідія ТИТАРЕНКО, Костянтин ЯКОВЛЄВ, прокурор слідчого відділу прокуратури Черкаської області.