Парламентська асамблея Ради Європи нещодавно зробила висновок, що нашій державі слід посилити боротьбу з корупцією та контрабандою. А тому країні вкрай потрібна системна програма протидії корупції та контрабанді.

Це питання нині — на контролі влади. Тільки серед останніх антикорупційних документів слід назвати концепцію подолання корупції в Україні «На шляху до доброчесності», постанову Верховної Ради «Про затвердження стратегії протидії корупції» та державну програму подолання корупції в Україні. Втім, за словами секретаря РНБО Анатолія Кінаха, попри наявність відповідних програм, статистика свідчить про відсутність цілеспрямованої, системної і результативної роботи з протидії корупції. Як наслідок — корупція продовжує істотно впливати на всі складові національної безпеки і сфери діяльності суспільства. Надзвичайно поширено в Україні хабарництво. За рік таких фактів фіксують тисячі, однак результативних рішень суду — на порядок менше.

Не менш «популярним», особливо серед правоохоронних і контролюючих органів, зокрема податківців, міліціонерів, митників, пожежників, є корупційний лобізм. Так звані «комісійні» під час вирішення кадрових питань, у сфері державного замовлення, ліцензування, земельних відносин, при реєстрації підприємств, у разі дрібних порушень — дуже поширене явище.

Зруйнування корупційних схем, безперечно, — справа не одного року. Однак відсутність єдиної національної стратегії протидії корупції ще більше віддаляє від досягнення бодай етапних і перших системних результатів у викоріненні цього явища. Узагальнити наявні концепції протидії корупції та на їхній основі розробити єдину програмну національну стратегію її подолання — таке завдання поставила собі міжвідомча комісія з питань комплексного подолання корупції, головує в якій секретар РНБО Анатолій Кінах. На недавньому засіданні комісії він повідомив, що проект єдиної стратегії буде готовий до 15 березня. Після його розгляду на засіданні міжвідомчої комісії проект буде передано на розгляд главі держави, а потім він стане предметом обговорення на засіданні Ради національної безпеки і оборони України. Під час підготовки програми опрацьовуватиметься досвід іноземних країн, зокрема Литви, Італії, Польщі та Румунії, залучатимуться фахівці та використовуватимуться рекомендації Антикорупційної мережі Організації економічного співробітництва та розвитку. Зв’язок з останньою вже встановлено, крім того, визначено національного координатора від України зі зв’язків із цією організацією.

Характеризуючи майбутню стратегію, Анатолій Кінах зазначив, що вона обов’язково передбачатиме удосконалення відповідного законодавства, кадрову політику, координацію дій правоохоронних органів, істотне підвищення якості діяльності судів. Окремим розділом буде прописано питання протидії корупції серед вищих державних службовців. За словами Анатолія Кінаха, завдання — більш ніж актуальне, адже багато які зловживання вищих державних посадовців так і залишаються безкарними. Секретар Ради національної безпеки і оборони оприлюднив такі дані: у 2005 році зафіксовано п’ять фактів притягнення до відповідальності державних осіб 1-ї і 2-ї категорій; зазвичай відповідальність за зловживання керівного складу перекладають на чиновників 6-ї і 7-ї категорій і депутатів сільських рад.

Паралельно з підготовкою антикорупційної стратегії посилюватиметься контроль за виконанням програми боротьби з контрабандою «Контрабанді — СТОП». Обсяги контрабанди такі, що, за словами А. Кінаха, завдають не тільки економічних збитків вітчизняній економіці, а й шкодять міжнародному авторитету країни, знижують рівень довіри міжнародних партнерів. Контрабанда, переконаний він, стала однією з формальних причин заборони Росією ввезення української продукції тваринництва. Економічні наслідки не забарилися. Річні втрати української сторони від цих санкцій можуть становити щонайменше 700 млн. дол. і тисячі робочих місць.

Особливу увагу комісія приділила посиленню протидії корупції в правоохоронних та контролюючих органах для повної ліквідації контрабандних схем ввезення до України м’яса та м’ясопродуктів. Ішлося про низку пропозицій щодо вдосконалення законодавства, зокрема Кримінального, Кримінально-процесуального, Митного кодексів. Пропонуватиметься, зокрема, передбачити кримінальну відповідальність за незаконне переміщення невеликих партій м’ясопродуктів, оскільки на сьогодні встановлена чинним законодавством мінімальна сума кримінальної відповідальності — 175 тис. грн. Більш прискіплива увага приділятиметься ліквідації схем перерваного транзиту, транзитного ввезення м’ясопродуктів через морські порти Одеської області до Республіки Молдова з подальшим контрабандним поверненням в Україну. Серед пропозицій — створити єдину базу даних для забезпечення контролю за експортно-імпортними операціями з м’ясом та м’ясопродуктами.