Енергетична безпека країни — вкрай актуальна тема для України. Майже всі профільні інститути й установи долучилися до розробки проектів альтернативних джерел енергоносіїв та видобутку чорного золота і блакитного палива. Не став винятком й Івано-Франківський національний технічний університет нафти й газу, який відвідав Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час учорашньої поїздки на Прикарпаття. Насамперед для того, щоб краще вивчити потенціал і особливості регіону, який центральна влада недостатньо враховує і використовує.

Світлі надії на власне чорне золото

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу зустрів главу парламенту особливо тепло, адже Володимир Литвин — почесний професор цього вузу, який єдиний у країні готує висококваліфікованих фахівців для нафтогазової галузі. За період існування — з 1967 року —університет випустив більш як 40 тисяч спеціалістів, які працюють у всіх ланках нафтогазового комплексу. Сьогодні тут навчається близько 11 тисяч студентів, серед них і іноземці.

Ректор університету Євстафій Крижанівський з гордістю повідомив, що наша країна завдяки вузу не відчуває кадрового голоду у галузі, який нині відчутний у Західній Європі. Університет — це комплекс, до складу якого входять середні школи, ліцеї, коледжі, власне вуз, а також факультет морських нафтогазових технологій у Сімферополі та два науково-дослідні інститути. Щоб випускники університету почувалися на ринку праці впевнено, на базі університету створено міжнародний центр сертифікації персоналу нафтогазової галузі. Якщо буде реалізовано всі ідеї та напрацювання вузу, сказав ректор, то до 2010 року вдасться підвищити власний видобуток газу до 28—30 млрд. кубометрів і розв’язати багато енергетичних проблем.

Нині Україна, яка є енергозалежною країною (66 відсотків енергоносіїв отримує іззовні), як ніколи зацікавлена в розвитку і запровадженні інноваційних технологій. На цьому наголосив глава парламенту на розширеному засіданні вченої ради. Отже, переконаний він, треба правильно вивчати і використовувати внутрішні можливості. Вже нині активно ведеться робота для залучення іноземних компаній для видобутку нафти і газу.

Насамперед, наголошував Володимир Литвин на засіданні вченої ради, треба говорити про програми і системи. А серед пріоритетів, над якими треба працювати всім, — освіта, охорона здоров’я, АПК і житлово-комунальна сфера. Зокрема, якщо говорити про перший напрям, потрібно, на переконання Володимира Литвина, переглянути практику акредитації вищих навчальних закладів, щоб підняти їх престиж. Загалом, підсумував Голова Верховної Ради, ситуація стабільна у своїй складності, бо пов’язана зі зміною епох, політичних еліт і політичної системи. Остання значною мірою зорієнтована на європейські стандарти. Крім того, змінився і зовнішньополітичний вектор, зазначив глава парламенту. І додав, що боротьба за Україну триває. Та всі українці, насамперед політики й інтелігенція, мають докласти максимум зусиль, щоб Україну поважали у світі. І хоча нині, за словами Володимира Литвина, спостерігається стагнація, про кризу говорити передчасно. «Потрібно подолати монополізм, розвивати малий і середній бізнес, який має бути зацікавлений у тому, щоб запроваджувати новітні технології», — переконаний Володимир Литвин.

Зберегти позитивні тенденції

Як спрацювала область минулого року? Яких стратегії й тактики треба притримуватися цьогоріч, щоб досягти кращих успіхів? Як утвердити високу мораль, національну свідомість та патріотизм у молодих людей? Усе це стало предметом обговорення на 23-й сесії обласної ради.

В області минулого року спостерігалася позитивна динаміка економічного зростання, обсяги промислового виробництва підвищилися майже на 5 відсотків порівняно з 2004 роком. Збільшено випуск продукції майже в усіх галузях промисловості, крім хімічної і нафтохімічної. Сільськогосподарські підприємства розширили інвестування у тваринництво, створили в цій галузі майже півтори тисячі нових робочих місць. У 2005 році досягнуто зростання заробітної плати більш як на 40 відсотків порівняно з попереднім. Загальна сума боргу з виплати заробітної плати зменшилася на 42 відсотки і становить трохи більш як 7 млн. грн. Протягом року в області створено 43 тисячі нових робочих місць — це майже 105 відсотків виконання річного завдання. Водночас прикарпатці не приховували і своїх проблем. Адже обсяги промислового виробництва збільшилися лише на 4,8 відсотка за прогнозованих 10.

Однак Володимир Литвин увагу акцентував переважно на позитивах регіону. Він схвально поставився до ініціатив місцевих депутатів розвивати зелений туризм і використовувати рекреаційний потенціал регіону, а також закликав зберегти позитивні тенденції в економіці. Голова Верховної Ради не приховував, що його приємно вразив солідний прагматизм і спокій у політично активному регіоні та порядне ставлення до влади.

«А ще я переконався, що в нас є свобода, — зазначив Володимир Литвин. — Ті, хто вчора носив на руках, сьогодні готові розірвати». Тим часом під вікнами облради стояли прихильники й опоненти лідера Народного блоку — серед останніх були представники «Пори» і «Собору». Вони запевняли через гучномовці, що Володимиру Литвину не вистачить мужності вийти через центральний вхід. Інтрига зберігалася більше години. А Голова Верховної Ради не лише спокійно і впевнено пройшов крізь міцні ряди активістів, а деяким навіть потиснув руки.

Дарина НАЗАРЧУК, Наталя ЯРЕМЕНКО.