Чільні представники блоку «Наша Україна», БЮТ, Соціалістичної партії та Громадянської партії «Пора» підписали заяву про створення Коаліції демократичних сил у Львові. Коаліція має намір стати прикладом для інших міст України, прискорити процес об’єднання на загальноукраїнському рівні. Її учасники домовилися про сприяння чесним, демократичним виборам, вони не використовуватимуть адміністративний ресурс та брудні технології.

* * *

Порівняно з кількістю громадян, внесених до виборчих списків під час повторного голосування з виборів Президента України 26 грудня 2004 року, кількість виборців Луганської області сьогодні зменшилася більш як на 52 тис. осіб. Аналіз засвідчив, що таке зменшення відбулося за рахунок погіршення демографічної ситуації (у 2005 році померло понад 44 тис. душ), міграції, яка щомісяця становить до 20 тис. громадян, та помилок при внесенні виборців до списків. Зокрема, в результаті обробки бази даних лише в Луганську та Перевальському районі вилучено з раніше складених списків понад 20 тис. повторів.

* * *

Новий виток проекту громадської ініціативи «Чисті вибори» активізував до боротьби з можливими фальсифікаціями більше двох десятків громадських організацій на Хмельниччині. Пересувний просвітницький центр рухається від району до району, поширює звернення коаліції НГО, листівки та буклети, в яких усіх учасників виборчого процесу застерігають від порушень виборчого законодавства. До роботи долучилося чимало волонтерів з масової молодіжної організації «Студентське братство». Студенти, котрі навчаються, зокрема в закладах Кам’янця-Подільського, допомагають донести листівки та буклети, звернення до найвіддаленіших сел, де мешкають їхні батьки. Ні фальсифікації! — кажуть молоді люди.

На «гарячу лінію» Хмельницького обласного осередку Комітету виборців України та в громадську приймальню, що працює в Кам’янці-Подільському, звертаються з усіх районів області. Юрист Іван Мельник провів 38 консультацій з виборчого законодавства для виборчих комісій та кандидатів. Триває і другий етап навчання членів дільничних виборчих комісій. А основними порушеннями громадяни називають створення виборчих комісій без жеребкування.

* * *

Лише 13 відсотків з понад мільйона 63 тисяч виборців Прикарпаття перевірили свої дані у списках, тоді як у Донецькій області це зробили 85 відсотків виборців. Про це повідомив перший заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Андрій Романчук. Він нагадав, що в день виборів чинне законодавство не дозволяє звертатися до суду, якщо з прізвищами виникне якась плутанина, і порадив виборцям подбати про свій голос зараз.