Україна змушена була депортувати на батьківщину десяток узбеків, оскільки ті належали до організації «Ісламський рух Узбекистану», яку ООН визнала терористичною. Про це в ефірі «5-го каналу» заявила прес-секретар СБУ Марина Остапенко.

За її словами, «ці громадяни пропагували серед українців радикальні ідеї цієї організації». Однак заступник керівника узбецьких політичних біженців в Україні Хатам Хаджиматов підтвердив, що депортовані не переймалися політикою, а просто були свідками подій в Андижані.

Водночас росте занепокоєння долею депортованих серед світової громадськості. «Голос України» вже повідомляв, що відповідні листи від голови ОБСЄ Карела де Гухта, управління Верховного комісара ООН у справах біженців уже надійшли до секретаріату Президента. У вівторок до них додалися ще й лист від генсека «Міжнародної амністії» Айрін Хан і заява заступника речника держдепартаменту США Адама Ерелі. Як повідомила нам прес-секретар «Міжнародної амністії» в Україні Ганна Федорович, на цьому правозахисники не збираються зупинятися і мають намір продовжувати публічні акції. Нагадаємо, що біженців було депортовано 14 лютого.