Минулого року на потреби житлового будівництва з бюджету було виділено 560,3 млн. гривень. Це дало змогу військовослужбовцям отримати 5 тис. 667 квартир (удвічі більше, ніж у 2004 р.!). Нині на квартирному обліку — 45 тис. 538 військовослужбовців, ще 17 тисяч очікують на власне житло, перебуваючи в запасі.

Ця та інші соціальні проблеми військових аж ніяк не нові. Але для їх розв’язання щороку бракує коштів. Обмежене фінансування оборони і соціальних питань призвело до того, що ЗС за всі роки незалежності не одержали, по суті, жодного нового виду чи системи озброєнь, а більша частина наявної техніки вичерпала свій ресурс. Щоправда, каже народний депутат, член Комітету з питань національної безпеки та оборони Борис Андресюк, після докладання багаторічних наполегливих зусиль досягти певних зрушень все-таки вдалося. Зокрема, в усуненні диспропорцій у пенсійному забезпечені військовослужбовців.

На жаль, і з цим погоджуються народні депутати й урядовці, цьогорічні реалії квартирного забезпечення не надто оптимістичні. Хоча державна програма розвитку Збройних сил України на 2006—2011 роки передбачає фінансування будівництва або придбання житла для військових на рівні 1.371.782 тис. грн. (Ця сума дала б можливість військовому відомству забезпечити житлом у 2006 році щонайменше 9.000 осіб.) У державному бюджеті на 2006 рік на будівництво та придбання житла для військовослужбовців передбачено видатки лише на суму 622,5 млн. грн. Тобто реальні можливості отримання житла порівняно з минулим роком зменшилися на 61 відсоток.

— Людей вкрай турбує відсутність самої перспективи отримання житла. Надзвичайно актуальним це питання є для військових містечок закритого типу,— каже Борис Андресюк. — Нерідко вони стають об’єктами купівлі-продажу, причому прибутки отримують комерційні структури.

Щоб уже цього року зробити відчутний крок у вирішенні житлової проблеми, необхідно внести зміни до держбюджету, переконаний Борис Андресюк. Відповідний законопроект, підготовлений Людмилою Супрун та Георгієм Крючковим, уже зареєстровано в парламенті. Суть його в тому, що на фінансування житлового будівництва пропонується спрямувати близько 1,3 мільярда гривень.