Глава парламенту в південній Пальмірі

Сьогодні Голова Верховної Ради України Володимир Литвин планує відвідати з робочою поїздкою Одеську область. Передбачається, що глава парламенту візьме участь у спільному засіданні президії обласної ради та координаційної ради з питань місцевого самоврядування. Крім того, Володимир Литвин відповість на запитання місцевих журналістів і виступить у прямому телеефірі на ТРК «РІАК».

Майже бермудський трикутник

Головна мета візиту Президента Польщі Леха Качинського в Україну — підтвердити особливий статус українсько-польських відносин і вибудувати нові політичні альянси між українською владою та новим керівництвом Польщі. Про це заявив державний підсекретар Канцелярії Президента Польщі Анджей Кравчик. Сам польський лідер учора в аеропорту «Бориспіль» одразу взявся до реалізації цієї мети. На запитання про перспективи вступу України до НАТО Лех Качинський відповів, що всіляко підтримуватиме євроатлантичну інтеграцію Києва. Він також повідомив, що з українськими політиками обговорюватиме двосторонні відносини, євроінтеграційні процеси, питання енергетичної безпеки, а також проблеми трикутника Польща—Україна—Росія.

Слід зазначити, що напередодні візиту Леха Качинського в Україну Варшаву відвідав радник Президента РФ Сергій Ястржембський, який привіз польському президенту, як пише «Газета виборча», особистого листа. У ньому Володимир Путін закликає свого нового польського колегу розтопити заморожені «помаранчевою революцією» польсько-російські відносини. Щоправда, Лех Качинський, як представник правих сил польського політикума, дипломатично заявив, що теоретично готовий зустрітися з Путіним, але не в Москві.

Судячи з того, що вчора польський лідер таки прибув до української столиці, польсько-російські відносини до рівня польсько-українських ще розтоплювати й розтоплювати. Проте після ідейно-політичного тріумфу наприкінці 2004 року перед Києвом і Варшавою постала низка економічних проблем. Передусім — добудова нафтопроводу Одеса—Броди. Як зазначив учора Лех Качинський, цей проект повинні фінансувати приватні інвестори. А їх уже два роки знайти не можуть. Так само відкритими залишаються газові проблеми.

Усі ці питання вчора обговорював Лех Качинський з Президентом України Віктором Ющенком та в. о. Прем’єр-міністра Юрієм Єхануровим. Планується, що сьогодні у Харкові Президент Польщі відвідає Катинський цвинтар.

Тетяна ПАСОВА.