Демократію показують власним прикладом

Політики ніколи не повинні забувати про своє основне призначення. Працювати в інтересах народу, не ревізувати минуле і власним прикладом показувати, що таке демократія. Такий був лейтмотив виступів Голови Верховної Ради Володимира Литвина під час учорашньої поїздки на Сумщину.

Поїздку Володимир Литвин розпочав із зустрічі з колективом одного з кращих сільськогосподарських підприємств області державного спеціалізованого господарства «Побєда» (Білопільcький район). З роботою підприємства ознайомив його голова Сергій Ковальов. Держспецгосп українського консорціуму «Укрфітотерапія» — спеціалізоване господарство з вирощування лікарських рослин. У господарстві 3,5 тисячі гектарів земельних угідь. Під лікарськими рослинами зайнято 446 гектарів. Окрім цього, «Побєда» вирощує зернові, кормові культури, збільшує обсяги виробництва тваринницької продукції. Торік у радгоспі отримано по 37,7 центнера зернових, по 88 центнерів кукурудзи з гектара та по 39,9 центнера пшениці на зерно. Від реалізації рослинницької і тваринницької продукції минулого року радгосп отримав майже 5 млн. грн., а від реалізації лікарської сировини — майже мільйон. Щорічно господарство вкладає значні кошти на оновлення машинно-тракторного парку.

Село втомилося виживати

Коли праця на землі буде вигідна селянам і потрібна державі? Коли ми будемо почуті урядовцями і не отримуватимемо принизливі зарплати? Цей біль не раз лунав на зустрічі Голови Верховної Ради Володимира Литвина з громадськістю і представниками місцевого самоврядування Білопільського району. Промовці були одностайні: село не в змозі виживати без підтримки держави. Голови сільських рад більше говорили не про здобутки, що прикрашають регіональний звіт, а про проблеми. Серед них — неспроможність місцевої влади ремонтувати дороги, відсутність пожежних машин і «швидкої допомоги».

«Важко бачити, як люди газифікують свою оселю власним коштом за світовими цінами. А молоко і картоплю вимушені продавати за мізер», — зазначила голова Вирівської сільської ради Світлана Шкурат. Крім того, долучилися до голів освітяни, актуальним для села залишається питання: як залишити молодих фахівців і зберегти для них пільги? В освітянських колах жевріє надія про надання педагогам статусу держслужбовця. І головне — на селі мало книжок, дітлахи забувають, що таке українська казка. А казка міністра АПК про те, що село стане жити краще, набридла навіть дорослим.

У свою чергу Голова Верховної Ради запевнив, що у другому півріччі державний бюджет переглядатимуть. Бо його основні показники провалені. Зокрема, з інфляції та ВВП. До того ж, переконаний глава парламенту, треба збільшити доходну частину бюджету, визначити кілька пріоритетів щодо фінансування, серед яких обов’язково має бути АПК, освіта, охорона здоров’я та комунальна сфера, і переглянути Бюджетний кодекс.

Сьогоднішнє засідання уряду, на якому розглядатимуть показники життя країни за рік, Володимир Литвин назвав прелюдією до серйозної розмови 14 березня. Саме тоді народні депутати заслуховуватимуть звіт Кабінету Міністрів про виконання бюджету. Водночас Володимир Литвин вважає необхідним вивчити перспективи кожного села і господарств для того, щоб з упевненістю говорити про майбутнє АПК і раціонально використовувати потенціал землі.

У студентській республіці

Досить відверто поспілкувався Голова Верховної Ради із представниками іншого самоврядування — студентського. Молодь насамперед цікавило її майбутнє. «Через рік, через два знання та інтелект будуть затребуваними, — запевнив глава парламенту. — А кожен класичний університет повинен мати набір спеціальностей, які забезпечать прорив України у світі». Володимир Литвин вважає аномальним, коли за навчання студентів платять їхні батьки: студент має навчатися або за рахунок кредитів, або за рахунок фондів. Крім того, Голова Верховної Ради не прихильник великої кількості вищих навчальних закладів, він вважає, що доцільно збільшити фінансування на освіту до 7 відсотків, а на науку — до 2,5 відсотка. Сумські спудеї цікавилися, з ким Україні вигідно дружити. Наша держава, переконаний глава парламенту, повинна співпрацювати з усіма міжнародними інституціями, навіть з НАТО, якщо це вигідно Україні. Владі треба думати про наступність поколінь, зазначив Володимир Литвин і висловив жаль з приводу того, що нинішній закон про вибори обмежує доступ молоді до вищих владних щаблів.

Після цього Голова Верховної Ради зустрівся з представниками органів місцевого самоврядування області і вручив їм відзнаки Верховної Ради.

Владислав ЖМУРКОВ,Наталя ЯРЕМЕНКО.