Тільки-но в ЗМІ з’явилися повідомлення про відкриті нові поклади бурштину, як у північних районах Рівненщини активізувалися шукачі «сонячного каменю». Перші прийняли «удар» від них Сарненський, Володимирецький, а згодом і Дубровицький райони. Віднедавна це зачепило ще й Рокитнівський район, відтіснивши на другий план проблему самовільної вирубки лісу.

Незаконний видобуток дуже шкодить довкіллю: шукачі бурштину залишають після себе місячні пейзажі (на знімку), вирви, наче після бомбардувань. Біда ще в тому, що з регіону вивозиться цінна сировина на мільйони доларів, які осідають в кишенях спритників, а до місцевих, катастрофічно порожніх, бюджетів не надходить жодної копійки. У Рокитнівському районі проблема незаконного видобутку бурштину набуває загрозливих масштабів. «Розкопки» ведуться вже неподалік райцентру — поблизу сіл Синіжево і Буда.

Зупинити бурштинову лихоманку практично неможливо: надто вже прибутковий «бізнес», проти якого збір чорниць, журавлини, грибів і навіть крадіжки лісу — ніщо.

Утім, не можна сказати, що боротьба з цією стихією не ведеться зовсім. Але якась вона дуже «беззуба». В міліцейській статистиці фігурують прізвища затриманих копачів, кількість складених протоколів, штрафів, вилучених мотопомп і транспортних засобів. Але це не відлякує шукачів бурштину, оскільки прибутки, які вони отримують від незаконного промислу, перекривають штрафи. Тим часом бурштин переправляють за кордон, на ньому працюють польські ювеліри. Останнім часом попит на поліський камінь спостерігається і в Китаї, де його використовують з лікувальною метою.

Виходом із ситуації могла б стати легалізація видобутку бурштину. Розробкою закону щодо цього свого часу займався народний депутат України першого та четвертого скликань Микола Шершун, який добре знає проблему. Закон навіть було прийнято парламентом, але з незрозумілих причин заветовано тодішнім президентом В. Януковичем. Ним передбачалося створювати артілі з видобутку каменю. Тоді б відпала потреба нелегальним копачам нишпорити по лісах — вони б оформили дозвільні документи, видобували б бурштин, що давало б прибутки до бюджету, а після завершення робіт приводили б у порядок ділянки. Є ще в легалізації видобутку дуже важливий момент: на таких копальнях дотримувалися б техніки безпеки, тоді як нині нелегальні копачі залучають до цього небезпечного бізнесу дітей і підлітків, ризикуючи їхнім і своїм життям — тільки торік на Рівненщині зареєстровано кілька випадків загибелі незаконних старателів.

Тож, напевно, нова влада повернеться до законодавчого вирішення цього важливого питання. Адже нинішні заходи боротьби з копачами малоефективні.

 

смт Рокитне

Рівненської області.

Фото Олександри ЮРКОВОЇ.