Учора Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк зустрівся з делегацією депутатської групи Хорватського Сабору з міжпарламентських зв’язків з Україною, яку очолює Гордана Собол.

Інформуючи гостей про перебіг виборчої кампанії Адам Мартинюк зазначив: із 127 політичних партій, зареєстрованих в Україні, 79 беруть участь у виборах. Це будуть «досить своєрідні і специфічні» вибори, зауважив він. По-перше, вони проводяться за пропорційною системою. По-друге, набули чинності зміни до Конституції, які передбачають перехід до парламентсько-президентської республіки. Новий парламент, за словами А. Мартинюка, має сформувати коаліцію політичних сил, яка, у свою чергу, формуватиме Кабінет Міністрів і водночас відповідатиме за ситуацію в державі. «Ми сподіваємося, що уряд буде більш стабільний», — сказав він.

Складність виборчої кампанії, впевнений Перший заступник Голови Верховної Ради, полягає ще й у тому, що в новообраному парламенті більшість може бути антипрезидентською. Він нагадав: зміни до Конституції надають Президенту більше можливостей для розпуску Верховної Ради. Однак Адам Мартинюк висловив переконання, що глава держави не піде на такий крок; він сподівається, що українська влада з гідністю подолає всі труднощі і зуміє зміцнити демократичні надбання. «Ми з оптимізмом і надією дивимось на 26 березня і на те, що буде після цього», — зазначив А. Мартинюк.

— Своїм візитом ми хотіли продемонструвати підтримку ваших намагань і надалі розбудовувати парламентську демократію, — зазначила у свою чергу Г. Собол. І додала, що контакти між групами дружби українського і хорватського парламентів є надзвичайно ефективними. Вона також виступає за подальший розвиток міжпарламентських зв’язків на всіх рівнях.

Водночас Гордана Собол висловила впевненість, що вибори в Україні пройдуть демократично, і повідомила, що один із членів депутатської групи Хорватського Сабору з міжпарламентських зв’язків з Україною братиме участь у них як міжнародний спостерігач.

Вл. інф.