Другий удар холодів, що панували на Одещині в січні, знищив більш як 30 відсотків озимих. Загалом у регіоні під них ось уже протягом кількох років стабільно виділяють майже 700 тисяч гектарів.

— Технологія вирощування озимих, — каже перший заступник начальника головного управління агропромислового розвитку Одеської облдержадміністрації Іван Панчишин, — вимагає чіткого дотримання оптимальних термінів сівби. Для одеського регіону — це третя декада вересня. Але в другій половині серпня минулого року, весь вересень і першу декаду жовтня в області не випало практично ні краплини дощу. Тому селяни й вирішили сіятися в жовтні. А тут і дощі наспіли. Теплі листопад і грудень сприяли розвитку озимих. Але накотила перша хвиля холодів. У деяких районах області морози сягали мінус 35 градусів.

Наприкінці січня — початку лютого вегетаційні процеси відновилися. Та знову вдарили холоди. В результаті 35 відсотків пшениці виявилося в незадовільному стані, 65 відсотків — ячменю, 70 відсотків — озимого ріпаку. Імовірно, близько 200 тисяч гектарів озимих доведеться пересівати.

Критична ситуація в Одеській області склалася і з багаторічними культурами. Втрати винограду, приміром, залежно від сортів становитимуть від 70 до 100 відсотків. Це не означає, що плантації виноградників вимерзли. Просто очікуваний врожай «сонячної ягоди» буде значно менший, ніж у минулі роки. Якщо 2005-го в регіоні було зібрано 190 тисяч тонн винограду, то нинішнього сезону врожай становитиме приблизно 100 тисяч тонн. Найбільше постраждали столові сорти винограду, менше — технічні. Багаторічна й однорічна лоза переважно витримали удар холодів: замість врожайних центральних гілок розвиваються бічні і сплячі. Тобто виноградники включили власні біоенергетичні резерви.

Що ж до забезпечення селян ПММ і технічної підготовки до весняно-польових робіт, то до 1 березня планується підготувати 100 відсотків грунтообробної техніки, 95 відсотків — тракторів. Сільгосппідприємства забезпечені пальним на 58 відсотків.

За прогнозами метеорологів, березень у регіоні очікується теплий. Можливо, вже за один-два тижні південні райони Одещини розпочнуть весняно-польових робіт.