Голова Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Геннадій Удовенко під час робочої поїздки до Одеської області зустрівся з представниками національно-культурних товариств.

Сьогодні в регіоні діють два національно-культурні товариства, які мають статус міжнародних, три — всеукраїнські та 40 — обласних, а загалом таких товариств — 103. У регіоні зареєстровано 18 друкованих періодичних видань, заснованих національно-культурними товариствами. На телебаченні та обласному радіо виходять програми молдавською, гагаузькою, болгарською мовами.

— Одеська область нині є лабораторією міжнаціональних відносин, — заявив Геннадій Удовенко. — Сам факт, що в Україні зберігся Держкомітет у справах національностей та міграції, свідчить про те, що держава піклується про розвиток і взаємодію національних культур.

— Водночас, — зазначив Геннадій Удовенко, — в країні дотепер немає державної концепції етно-національної політики. Така концепція вкрай необхідна Україні, бо кожен четвертий громадянин країни не є представником корінної національності.

Геннадій Удовенко і голова Держкомітету у справах національностей та міграції Сергій Рудик відвідали центр адаптації біженців, створений за активної участі комісаріату ООН у справах біженців. За роки існування в одеському центрі одержали притулок майже тисяча біженців з 34 країн світу.

Одеса.