Об’єднання політичних сил та створення коаліції у новому парламенті мають відбуватися на програмних засадах, які потрібні суспільству, а не для розподілу посад. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, відповідаючи на запитання журналістів під час семінару для регіональних ЗМІ у Пущі-Озерній. Глава парламенту спрогнозував, що за результатами виборів у новому парламенті повної структурованості не буде, а натомість може з’явитися група народних депутатів, які триматимуть «золоту акцію». Тобто після виборів вони діятимуть за таким принципом: я свої зобов’язання виконав, а тепер, як депутат, думаю інакше і голосую, як хочу. Причиною цього, на думку Володимира Литвина, може стати те, що нині багатьох людей «заганяють» до певних політичних партій, а не приходять винятково за політичними поглядами.

Голова Верховної Ради також висловив стурбованість перебігом передвиборної кампанії у державі. Він зазначив: чим більше лунає запевнень, що парламентські вибори будуть чесними і прозорими, і чим більше утворюється громадських структур, які контролюватимуть демократичність виборів, тим більше у людей виникає підозр і сумнівів, що на виборах щось буде не так. «Бо кожен розглядає вибори, як останній рішучий бій», — зауважив В. Литвин. Глава парламенту також занепокоєний тим, що найближчим часом, за його словами, можна очікувати «викиду матеріалів» проти різних політичних сил. Однак такий викид компромату, вважає В. Литвин, матиме зворотну реакцію, бо суспільство негативом перенасичено.

Коментуючи заяву Президента України стосовно того, що до парламентських виборів Конституційний Суд так і не запрацює, оскільки КС може скасувати недоторканність депутатів місцевих рад, Володимир Литвин зазначив, що вбачає певний алогізм у діях глави держави. Спочатку Президент підписав прийнятий парламентом закон про статус депутатів місцевих рад, а тепер звернувся до КС, щоб той відмінив порядок притягнення депутатів місцевих рад до кримінальної відповідальності.

Водночас глава парламенту підкреслив: Верховна Рада повинна виконати повноваження, визначені Конституцією України, — йдеться про сформування Конституційного Суду в частині від Верховної Ради та приведення до присяги суддів КС, щоб суд запрацював. Однак, на думку В. Литвина, різні сторони «мають спільний знаменник в оцінці КС і розглядають його як політичний інструмент, а не правову інстанцію, яка повинна дати висновки щодо відповідності певних рішень Конституції України». «Для мене головне — завершити каденцію Верховної Ради штатно, без сутичок, — заявив глава парламенту. — Бо коли бачу окремих депутатів, які приходять до Верховної Ради без краваток, закрадається думка: що сьогоднішній день нам готує, які сюрпризи?».

Відповідаючи на запитання про роздержавлення ЗМІ й, зокрема, газети Верховної Ради «Голос України», глава парламенту зазначив, що головне — як працює журналістський колектив, чи має він сучасний рівень технічного забезпечення, відповідне фінансування і як викладає матеріал. За словами

В. Литвина, журналісти мають подавати всебічну інформацію, щоб люди могли самостійно зробити висновок. А говорити про суцільне роздержавлення ЗМІ, на його думку, не можна, оскільки «Голос України» оприлюднює офіційні документи. В. Литвин зауважив, що в його особистих взаєминах з «Голосом України» ніколи не було і немає проблем, він ніколи не телефонував і не нав’язував, що треба публікувати, а що ні. А свої авторські статті Голова Верховної Ради друкує в «Голосі України» за квотою.