На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час робочої поїздки на Житомирщину

Життя для людей

А покликали його на малу батьківщину земляки з Овруча. У ці дні місцева загальноосвітня школа №3 святкує свій 100-літній ювілей. Отож глава парламенту не приховував свого хвилювання, піднявшись на сцену місцевого Будинку культури: «Я відчуваю особливий душевний щем». Він підкреслив: особливо приємно, що ювілей освітнього закладу збігся зі 135-річчям славетної землячки Лесі Українки. Володимир Литвин подякував педагогам за їхню сподвижницьку роботу, яка поки що оцінюється не так, як хотілося б.

Голова Верховної Ради приїхав у гості не з порожніми руками. Однак не тільки школа отримала подарунок, а й педагоги: Володимир Литвин вручив цінні подарунки учителям і учням — переможцям олімпіад з різних предметів. Відзначили ювілярів і Житомирські обласна рада та облдержадміністрація, Овруцька районна рада разом з тамтешньою адміністрацією. Бо колектив чимало робить для того, щоб діти виростали освіченими і передусім чуйними громадянами, патріотами своєї країни.

Біль Чорнобиля

Проте не лише свято покликало Володимира Литвина у рідні краї. В Овручі та Коростені він провів низку зустрічей з представниками органів місцевого самоврядування та громадськістю Народицького, Лугинського, Коростенського, Овруцького районів та міста Коростеня. І це не дивно, бо ці райони вельми постраждали від аварії на Чорнобильській АЕС. Отож напередодні сумної роковини глава парламенту хотів довідатися, як живуть люди, чи виконуються програми допомоги потерпілим від аварії. Не дивно, що більшість запитань від них також стосувалися цих проблем.

Одна з пекучих проблем — фінансова допомога потерпілим від Чорнобильської катастрофи. Скажімо, держава заборгувала лише коростенцям 5 мільйонів гривень чорнобильських виплат. Не сповна фінансується і харчування дітей, організм яких найбільш чутливий до дії радіонуклідів. На жаль, уряд постійно, затверджуючи державний кошторис на той чи той рік, зупиняє дію відповідних законів. Щоправда, Володимир Литвин повідомив, що парламенту вдалося добитися виділення 10 мільйонів гривень на компенсацію за харчування дітей. Він висловив сподівання, що вдасться домовитися з урядом про фінансування у повному обсязі й інших програм. У тому числі завершити будівництво хірургічного відділення Коростенської лікарні.

Бо, хоч як дивно, медична сфера Житомирщини потребує більшої уваги. За словами глави парламенту, в області бракує 14 рентгенапаратів. А проблем вистачає. Так, в одному із тамтешніх сіл утримувалася худоба, хвора на лейкоз, а нині мешканці скаржаться на різні болячки.

Саме тому в цих краях дуже насторожено сприйняли звістку про майбутнє будівництво у 30-кілометровій зоні Чорнобильської АЕС сховища відпрацьованого радіоактивного палива. І постійно запитували Володимира Литвина про його ставлення до таких планів. Голова Верховної Ради не приховував, що поділяє тривогу людей і запевнив, що парламент зробить усе, щоб цього не сталося. Водночас він висловив думку про те, що виконавча влада повинна провести з цього приводу консультативний референдум на території, де планується таке будівництво. Нічого дивного й у тому, що главу парламенту постійно запитували про ешелон з радіоактивними відходами, який блукає територією області. Володимир Литвин пообіцяв дати доручення відповідним структурам, щоб з’ясувати все про ешелон-привид. (Уже перед поверненням до Києва вдалося дізнатися, що мова йде про потяг, який стояв на станції Щебзаводи і ніхто не знав, що у ньому знаходиться.)

З бідним родичем розмовляють через поріг

Цю мудрість нагадав Володимир Литвин, коли його запитували про можливість вступу України до Світової організації торгівлі, Європейського союзу і НАТО. Водночас Голова Верховної Ради наголосив: держава має бути присутньою всюди, де можуть вирішувати її питання без неї. Він вважає, що потрібно від розмов перейти до конкретних справ. І навів приклад. Україну вмовили позбутися не лише ядерної зброї, а й засобів її доставки. Ракети утилізували, а проблеми переробки твердого палива лишилися на плечах українців. Нині у Павлограді зберігається 5 тисяч тонн ракетного палива і ніхто не знає, що з ним робити.

Окрім того, у спадок країні дісталися тисячі тонн боєприпасів, які не тільки потенційно небезпечні, а й створюють додаткові екологічні проблеми. Щоб їх знешкодити, не вистачає можливостей і фінансів. Саме тому глава парламенту вважає: треба вступати в ті організації, від яких буде користь для країни. Він закликав високопосадовців менше їздити до ЄС і будувати Європу в Україні. Передусім — за рівнем життя.

Боротьба за правилами і без них

Так Володимир Литвин охарактеризував нинішні виборчі перегони. Безумовно, багатьох, але насамперед місцевих колег, цікавило, чи Голова Верховної Ради у своїх поїздках агітує за власний блок. Але вони, схоже, були розчаровані, оскільки глава парламенту заперечив навіть саму можливість цього. «Є межа, яку я не можу переступати», — сказав Володимир Литвин і навів приклад. Біля Овруцького будинку культури не було намету «народників», хоча інші політичні сили жваво агітували за свої партії і блоки. Схожу картину журналісти могли спостерігати і в Коростені.

Водночас Голова Верховної Ради дав коментар перебігу виборчої кампанії. Зокрема, він зауважив, що вона будується за тим самим принципом, що й президентські перегони 2004 року, оскільки виборцям за рік важко відійти від симпатій чи антипатій. На його думку, і цьогорічні вибори концентруються довкола «боротьби за повноваження між гілками влади». І ця боротьба, вважає Володимир Литвин, на жаль, стала уже поганою традицією у нашій державі. «Президенти міняються, а боротьба триває», — такий невтішний висновок Володимира Литвина.

***

Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час поїздки відвідав в Овручі Спасо-Преображенський собор. У храмі саме вінчали молодих, яких привітав і глава парламенту.

Київ — Овруч — Коростень — Київ.