Нинішня зима в райцентрі Кілія, що дивиться вікнами на Дунай і сусідню Румунію, перетворила життя людей на суцільний ланцюг страждань, принижень і безсилля місцевої влади. У 26 багатоповерхівок не надходить вода, а мешканці 12 будинків не можуть користуватися каналізацією. В усіх будинках відсутнє центральне опалення. 2175 квартир нинішньої зими не одержали тепла. Температура в них не перевищує 5 градусів. Підвали всіх багатоповерхівок затоплені нечистотами.

На відміну від Алчевська, катастрофа в Кілії була запланованою. Сесія Кілійської районної ради ще у вересні 2005 року ухвалила рішення відмовитися від централізованого опалення. Своє рішення депутати райради мотивували тим, що в районному і міському бюджетах відсутні кошти на придбання мазуту для котелень. Депутати міськради запропонували мешканцям, як записано в рішенні сесії, «обладнати квартири індивідуальними опалювальними приладами відповідно до чинних норм».

Ми підемо іншим шляхом, — приблизно такі слова не раз казав голова Кілійської райдержадміністрації Олег Гречаний, що працював до призначення на цю посаду кілійським міським головою.

Але інший шлях полягав у тому, щоб відмовитися від центрального опалення і будувати міні-котельні для кожного будинку. Вирішено було провести експеримент — обладнати два будинки такими котельнями. Шефство над будівництвом однієї з них взяла райдержадміністрація, другої — Кілійський міськвиконком, який очолював тоді Олег Гречаний. Однак побудована під його керівництвом міні-котельня не працювала жодного дня, а інша справно, як годинник, працює й нині.

Мабуть, за «заслуги в організації опалювального сезону» Олег Анатолійович Гречаний одержав підвищення і пересів у крісло голови району. З обласного бюджету на розв’язання опалення в Кілійському районі було перераховано 200 000 гривень. Але як розпорядилася ними місцева влада? Просто перерахувала по 380 гривень незаможним. Мовляв, нехай витратять на опалення. А куди насправді пішли ці гроші — не знає ніхто.

Морозна зима надала городянам практично єдиний вихід — обігріватися за допомогою електроприладів.

У розпал холодів згадали про централізоване теплопостачання. Кинулися до стаціонарних котелень і з’ясувалося, що мазут і котли... уже продано.

Прокурор Кілійського району Сергій Костенко звернувся до жителів райцентру з проханням повідомляти про моральні, фізичні й матеріальні збитки.

Одеська область.