«Подільський експрес» рухається з Києва до Козятина дві години. Його ранкові пасажири здивовано і зацікавлено поглядали на свого супутника — Голову Верховної Ради Володимира Литвина. Найбільш допитливими виявилися дві жіночки, які поверталися додому у Хмельницький.

На пероні Козятинського вокзалу високого гостя зустріли квітами і хлібом-сіллю. Володимир Литвин побував у місцевій залізничній лікарні, поспілкувався з її працівниками і пацієнтами, жителями міста.

Хто хоче, той працює

А в районному центрі Калинівка глава парламенту ознайомився з роботою відкритого акціонерного товариства «Агромаш». Колишня «Райсільгосптехніка» стала підприємством, яке випускає знаряддя для обробітку грунту. І успішно конкурує з аналогічною продукцією, яку виробляють у Кіровограді та Одесі. І все це тримається завдяки одній людині — директору Миколі Восковнюку. Не лякає калинівців навіть підвищення ціни на газ до 560 грн. за тисячу кубометрів, тобто вдвічі.

Можливо, саме тому в розмові з місцевими журналістами Голова Верховної Ради зауважив, що потрібна виважена державна політика для збереження і зміцнення села. Бо, як сказав Володимир Литвин: «Не стане села — не буде держави». Він висловив переконання, що передусім на село повинні працювати міністерства охорони здоров’я, культури, освіти. Водночас глава парламенту наголосив, що для закріплення молоді на селі їй треба надавати беспроцентні кредити для будівництва житла, заснування власної справи.

Щоправда, місцеві ділові люди поскаржилися Голові Верховної Ради на існування низки проблем. Зокрема, ліцензія на торгівлю спиртними напоями і тютюновими виробами в райцентрі коштує стільки само, як у Києві. А голова обласної державної адміністрації Олександр Домбровський додав, що спиртові підприємства платять щорічно за ліцензію 250 тисяч гривень.

Владу — громаді

Однак коштів бракує, бо вони прошкують спершу в столицю, і лише потім повертаються на місця у вигляді дотацій і субвенцій. Про це досить яскраво сказав у своєму виступі міський голова Хмільника Володимир Мельничук під час зустрічі Голови Верховної Ради з представниками місцевого самоврядування. Держава, мовляв, делегувала громадам чимало повноважень, а от коштами ділитися не поспішає.

Володимир Мельничук звернувся до Голови Верховної Ради з проханням прискорити роботу над проектом закону, який визнав би місто Хмільник курортом державного значення, і розглянути його на сесії в березні. Водночас представники місцевого самоврядування у своїх виступах просили Володимира Литвина продовжити політичну реформу. Наразі для того, щоб громади нарешті отримали реальну владу, зокрема фінансову.

Голова Верховної Ради повідомив, що він підписав постанову про підвищення зарплати працівникам органів місцевого самоврядування.

Головний принцип реформ: не нашкодь

Так сформулював своє бачення змін Володимир Литвин. Зокрема, щодо адміністративно-територіальної реформи. Голова Верховної Ради вважає, що вона потрібна, але реформу треба проводити без поспіху. Спершу провести експеримент в одній із областей. На його думку, за своїми параметрами для цього підходить Вінниччина. Обкатуючи модель адміністративно-територіальної реформи, водночас потрібно пам’ятати, щоб людям жилося комфортніше, краще, ніж раніше.

Так само, на думку глави парламенту, треба підійти і щодо подальшого реформування агропромислового комплексу. Володимир Литвин переконаний — необхідно провести інвентаризацію земель і власності, допомогти селянам і кадрами, і фінансами, щоб земля не заростала бур’яном, а рясно врожаїлася.

Вибори як випробування

Володимир Литвин не приховує, що ситуація, яка склалася у суспільно-політичному житті, може дестабілізувати економіку. З кожним днем зростає загроза некерованості в державі. Оскільки паралельно з парламентськими відбуваються і вибори до місцевих рад.

Голова Верховної Ради повідомив, що нині в парламенті є сім законопроектів, які скасовують депутатську недоторканність. Погоджувальна рада прийняла рішення розробити на їх базі один документ і винести на розгляд сесії.

Водночас Володимир Литвин наголосив, що обранець народу не повинен нести відповідальність лише за виконання депутатських обов’язків. Інакше на нього мають поширюватися всі норми права, як і на кожного громадянина.

Голова парламенту цього дня зустрівся також зі студентською молоддю Вінниці і дав прес-конференцію для працівників місцевих ЗМІ.