Тренувалися і з пресою спілкувалися

Футбол. Позавчора національна збірна України провела відкрите тренування на навчально-тренувальній базі київського «Динамо» у Кончі-Заспі, на якому побував кореспондент «Голосу України». Гравці протягом 15 хвилин спілкувалися з представниками ЗМІ.
Після цього з активної розминки розпочалася спеціальна робота нашої головної команди. Спочатку були групові та командні вправи. Далі — бігові заняття на поліпшення реакції та швидкості мислення чергувалися з розминкою м’язів. Окремо зі своїми наставниками тренувалися воротарі.
Після цього футболісти розділилися на шість груп і провели швидкісні тренувальні естафети, шліфуючи майстерність контролю м’яча. Згодом складність роботи підвищили, гравці виконували такі самі вправи, але з використанням двох м’ячів. На завершення заняття футболісти розділилися на дві команди і зіграли тренувальний матч.
А перед тренуванням наставник збірної Михайло Фоменко спілкувався з журналістами на прес-конференції. Сьогодні, як відомо, наша національна команда на столичному стадіоні «Динамо» імені Валерія Лобановського проведе контрольний поєдинок зі збірною Нігеру. Початок зустрічі о 21.00.
З африканцями завжди грати корисно
Такої думки наставник збірної України Михайло Фоменко.
— Михайле Івановичу, яка мета цього збору?
— Враховуючи майбутній відбірний цикл до Євро-2016, ми викликали тих кандидатів, за якими спостерігали останнім часом, щоб ближче з ними познайомитися й індивідуально, і в тренувальному процесі. На жаль, не змогли залучити всіх старожилів національної команди — через травми відсутні Євген Хачериді, Олег Гусєв і Ярослав Ракицький. Окрім них, ще й Євген Селезньов приїхав із травмою. Він уже повернувся додому.
— Чи маєте достатньо інформації про збірну Нігеру?
— Так, дещо є. Присвятимо цілий день вивченню нашого суперника. Треба реально оцінювати місце, яке ця команда посідає в рейтингу ФІФА: поруч із нею перебувають збірні Білорусі, Грузії та інші гідні колективи. Отож ми не можемо казати, що збірна Нігеру — команда низького рівня. Як на мене, будь-який африканський колектив має у своєму складі чимало виконавців, котрі виступають у клубах Європи. І Нігер тут не виняток, половина складу цієї команди грає у європейських та азійських країнах. Отож не думаю, що до цього опонента потрібно ставитись як до слабкого.
— Які суперники ще розглядалися на цей спаринг?
— Ми ніколи нікого конкретно в спаринги не просимо й завжди дякуємо ФФУ за організовані матчі.
— Ви викликали на збір п’ятьох новачків, як їх зустріли в колективі? Чи є у них шанс вийти на поле?
— Усі чудово розуміють, що національна збірна — то родина, інакше й бути не може. Приязнь один до одного — запорука успіхів. Стосовно другого запитання, то всі новачки мають шанс дебютувати. Маємо кілька тренувальних днів. Після них і вирішимо, опираючись на те, хто як сприймає наші вимоги в ігрових вправах, і як вони виконуються. Може, з дебютантів зіграють не всі, але хтось на поле напевно вийде.
— А скільки можна буде проводити замін у майбутньому поєдинку?
— Не більш шести.
— Якщо не секрет, за кого вболіватимете на чемпіонаті світу в Бразилії?
— За французів точно не вболіватиму (сміється). А якщо серйозно, то перевагу віддаватиму тим командам, у яких ми зможемо щось запозичити для себе в тренувальному процесі та майбутніх матчах. Це насамперед Іспанія, Німеччина, Англія. У них є чого повчитися. За них і вболіватиму.
— Чи підтримуватимете введення жорсткого ліміту на легіонерів у чемпіонаті країни?
— Підтримувати чи ні — то, швидше, емоційна сторона. Якби від мого голосу щось залежало, то, природно, я б підтримував жорсткість ліміту на іноземців. Але це від мене не залежить. Життя диктує свої правила.
— А як ставитеся до можливої зміни формату наступного чемпіонату країни?
— Як відомо, пропонується три варіанти за різної кількості команд (12, 14, 16). А вирішуватимуть, який обрати, ті люди, які витрачають на це гроші. Їхнє бажання буде першочерговим і визначальним. Думаю, все з’ясується вже незабаром. Після виборів Президента України, сподіваюся, політична ситуація в країні стане зрозумілішою і стабільнішою. Тоді й з футболом буде більше ясності.
Працюватимуть арбітри з Польщі
Рефері поєдинку Україна — Нігер призначено 37-річного Павела Гіля. Асистенти — Пьотр Садчук та Марцин Борковський (уся бригада з Польщі). Резервний арбітр — Сергій Бойко (Україна).
Павел Гіль — арбітр міжнародної категорії ФІФА з 2009 року. В його активі — робота на матчах кваліфікаційних турнірів Євро-2012 та ЧС-2014. Шляхи польського арбітра з українською збірною до цього дня не перетиналися.
Нагадаємо, що бригада арбітрів на чолі з Павелом Гілем розсудить другий контрольний матч команди Михайла Фоменка 2014 року. Поєдинок розпочнеться о 21.00. Трансляція матчу Україна — Нігер відбудеться на телеканалі «Інтер».
Фото Павла КУБАНОВА (спеціально для «Голосу України»).
На тренування — із задоволенням: Роман Безус, Андрій Пилявський, Едмар Головський (зліва направо).
З м’ячем динамівець Євген Селін.
Михайло Фоменко.