Величний замок князів Радзивіллів, костел Святої Трійці, який би й Риму був до лиця, давня Луцька брама — чи не найдавніша збережена в Україні митниця. І вся ця краса в оточенні маленьких, майже сільських, хатинок колишнього райцентру здається казкою. А втім, Олика існує реально.

За мурами старої фортеці

Олика — містечко літописне. Вперше згадане в Іпатіївському літопису 1149 року в зв’язку з війною двох претендентів на київський престол — Ізяславом Мстиславовичем і Юрієм Долгоруким. Колись через Олику пролягав давній шлях з Азії до Європи. Може, саме тому князі Радзивілли і зробили її одним із трьох своїх родових гнізд. За століття дороги змінилися. Однак і нині містечко лежить лише за шість кілометрів від шосе Київ—Рівне—Луцьк — державний кордон. Але... Одне із головних міст Волині, яке ще 1564 року здобуло Магдебурзьке право, в 1940-му стало звичайним райцентром, а в 57-му втратило і цей статус.

...Понад 400 літ Оликою володів могутній українсько-литовсько-польський магнатський рід князів Радзивіллів. Першим її володарем в 1513 році став Ян Радзивілл Бородатий. А його син Микола Чорний 1564 року на злитті річок Оличі та Миловиці збудував фортецю з палацом, чотирма бастіонами і дозорними вежами. З трьох боків укріплення було оточене ровом. Скільки облог фортеця витримала протягом 1591—1648 років! І хоч після 1656 року Радзивілли мешкали в Несвіжі, замок в Олиці продовжує перебудовуватися на княжий палац. З 1760 року олицька резиденція Радзивіллів стала єдиним розташованим по периметру старої фортеці палацовим комплексом.

Замість дров... книги

Резиденція Радзивіллів ззовні збереглася добре. Лише в ХІХ столітті було розібрано два з чотирьох замкових бастіонів. Щодо замкового дворища, то нині воно має навіть кращий вигляд, ніж на світлинах майже сторічної давнини. Парадокс, але цьому сприяло те, що з 50-х років минулого століття в палаці розміщувалася обласна психіатрична лікарня. Щодо внутрішнього наповнення старих будівель, то втрати тут величезні. Адже палац Радзивіллів був своєрідним музеєм. Тут зберігалися шедеври західноєвропейського живопису, вишукана порцеляна, старі дорогі меблі, колекція зброї, велика бібліотека рідкісних книг. Непоправної шкоди цим збіркам завдало перебування тут в 1939—1941 роках підрозділу Червоної Армії. Холодної зими 1940 року в грубках палацу горіли рідкісні стародруки, вишукані меблі, штиками нищилися портрети «ненавистных помещиков». На щастя, частину речей весною 1940 року вдалося перевезти до краєзнавчого музею Луцька.

Сьогодні експозиція художнього відділу Волинського краєзнавчого музею представлена переважно картинами з колекції замку Радзивіллів, збережено й деякі інші експонати. Саме приміщення і його декорування сильно постраждали від пожежі, яка виникла тут 1944 року. Кажуть, підпал був навмисний і вчинений для того, щоб приміщення палацу не використали під казарми внутрішніх військ, які проводили каральні операції проти УПА.

...У 30-х роках XVІІ століття Альбрехт Радзивілл звів довкола Олиці семиметрову цегляну стіну з двома брамами. Одна з них — Луцька — збереглася донині. Ця двоярусна споруда з арочним проїздом — чи не найстаріша в Україні митниця. Прикро, але місцева влада залишила споруду напризволяще. Відремонтував її за власний кошт місцевий підприємець Микола Дядюсь, переобладнавши Луцьку браму під магазин-бар. Здавалось, — добра справа, але при цьому було змінено вигляд самої історичної споруди. Нині мова йде про передання її підприємцеві в оренду.

Серед старовинних храмів Олики вирізняється своєю пишнотою костел Святої Трійці, збудований у 1635—1640 роках за проектом Бенедетто Моллі та Джованні Маліверна, декорований скульптурами відомого львівського майстра М. Еленберга (Алемпі). Навіть напівзруйнований і позбавлений більшості скульптур і декору костел вражає красою і величчю. За останні роки Святотроїцький костел вдалося накрити і засклити вікна, відновити огорожу. Тож є надія, що з часом йому буде повернуто первісну красу. Поруч з ним — ще один римо-католицький храм Св. Петра і Павла. Це найстаріший на Волині вцілілий костел, зведений ще 1460 року. Його будівничим вважають литовського гетьмана, старосту луцького Петра Яновича Білого.

За благоустрій — медалі

Від довоєнної Олики в містечку лишилося ще кілька будівель. В одній з них, що навпроти костелу Св. Трійці, був розташований приватний кінотеатр на 300 місць, поблизу будинку культури — колишній магістрат... До речі, на початку ХХ століття в Олиці було 5780 мешканців. Тут працювали пошта, телеграф, земська і єврейська лікарні, аптека, аптечний склад, 35 крамниць, два державні горілчані магазини, склад лісових товарів, проводилися щорічні ярмарки, діяло кредитне товариство. В 20—30-х роках минулого століття магістрат вкладає великі кошти в благоустрій Олики. Саме тоді тут збудовано водозабір, водоочисну станцію, прокладено перші водогони. В містечку почала працювати електростанція, одна за одною електрифікують вулиці. В 1928 році на Волинській воєводській виставці в Луцьку Олику відзначено срібною медаллю за швидкий розвиток міського господарства. Через рік на Всепольській виставці у Познані показали макет електростанції й схему водопостачання Олики.

І знову згадаємо князів Радзивіллів. Саме за їхні кошти збудовано лікарню, відкрито сиротинець для 60 дітей. Авторитет князівської родини тут був дуже високим. Коли 1936 року син останнього власника Олика Януша Радзивілла Едмунд балотувався на війта гміни, за нього проголосувало понад 70 відсотків виборців. Результати виборів опротестував волинський воєвода, який знайшов там якісь порушення. Та в другому турі за Едмунда Радзивілла проголосувало 92 відсотки виборців! Його батько Януш Радзивілл був відомим у Польщі політиком. У 1928—1935 роках його обирали головою комісії закордонних справ Сенату. Радзивілли планували звести ще школу, лазню, приміщення громадських організацій. Та цим намірам завадила Друга світова війна.

У застінках НКВС

Її початок застав Януша та Едмунда Радзивіллів в Олиці. На пропозицію польського уряду негайно залишити Олику Радзивілли відповіли: «Ми нічого поганого не зробили ні цій землі, ні її людям». Але вже 20 вересня 1939 року, відразу після вступу в Олику Червоної Армії, батька і сина забрали до НКВС. І хоча на організованому чекістами показовому суді більшість людей проголосувала за звільнення Радзивіллів, це не допомогло. Едмунд потрапив разом з генералом Мечиславом Сморавінським до Козельська у Білорусі, який разом з сумнозвісною Катинню згодом став місцем масової страти польських офіцерів, Януш — до Москви, на Луб’янку. Старшого Радзивілла допитував сам Берія. Він знав, що в мисливських угіддях Радзивіллів під Цуманню колись полював Герінг. Очевидно, радянську розвідку цікавила можливість використати князя як можливий «канал» для контактів з гітлерівською верхівкою. Офіційно ж важається, що родину Радзивіллів звільнили й дозволили виїхати до Польщі на прохання мешканців Олики. На початку 1944 року Радзивіллів знову заарештовують. В таборі помирає дружина Януша — Ганна. Звільняють Радзивілла аж у 1947 році. У Варшаві Радзивіллам не повертають ні майна, ні документів. У їхньому палаці польські комуністи створюють музей Леніна. Свої дні Януш доживав в однокімнатній квартирі у Варшаві. В 1967 році він помер. Через чотири роки не стало і його сина Едмунда. Попрощатися з ним прилетіла дружина президента США Джона Кеннеді Жаклін — сестра дружини ще одного з Радзивіллів — Станіслава. Сьогодні у варшавському палаці Радзивіллів — резиденція президента Польщі.

Через минуле — в майбутнє

У повоєнні роки Олика своєї колишньої ролі в житті регіону так і не повернула. Сьогодні тут живе 3265 чоловік. Фактично немає промислових підприємств. Найбільша організація — обласна психіатрична лікарня, де працює понад півтисячі осіб.

Та не хочеться вірити, що в цього мальовничого волинського містечка все найкраще позаду. Майбутнє Олики бачиться у відновлені її архітектурних та історичних пам’яток. Замок Радзивіллів має стати центром туризму й відпочинку. Сюди слід повернути частину реліквій. Приміром, експонати колишнього народного краєзнавчого музею, які зберігаються в місцевій середній школі, та речі із запасників Волинського краєзнавчого музею. Мільйони гривень, вкладені у реставрацію архітектурних шедеврів Олики, її благоустрій, згодом принесуть не лише дивіденди, а й допоможуть повернути історичну пам’ять.

* * *

P. S. Розмову, розпочату в цій статті, буде продовжено на міжнародній науковій конференції «Олика та Радзивілли в історії Волині та України», що відбудеться в Луцьку та Олиці 18 квітня ц. р.

Волинська область.