Вечірнє засідання 23 лютого

Більшість законопроектів було винесено для повторного розгляду з пропозиціями Президента.

Верховна Рада заборонила впродовж 2006—2007 років приватизацію ВАТ «Завод Маяк». Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк, який відвідав підприємство на запрошення трудового колективу, акцентував увагу на унікальності заводу. Підприємство виготовляє техніку магнітного запису для потреб силових структур не лише України, а й інших держав СНД — 27 відсотків продукції експортується. «Маяк» працює ритмічно, не має заборгованості із заробітної плати. Втім, вся проблема, зазначив головуючий, — зручне розташування ВАТ — біля столичного ринку «Петрівка». А охочі приватизувати «Маяк», який (єдиний!) виробляє унікальні прилади для військових літаків і цивільної авіації, планують на місці заводу побудувати розважальний комплекс.

У державній власності залишається й відкрите акціонерне товариство «Укрнафта». 232 парламентарії підтримали нову редакцію закону про те, щоб заборонити приватизацію підприємства впродовж 2006—2007 років.

Крім того, Верховна Рада збільшила з 50 до 100 відсотків пільги інвалідам війни за користування комунальними послугами, телефоном і скрапленим газом з 1 січня 2007 року. За прийняття в новій редакції змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту» проголосували 272 депутати.

Сесія ухвалила законопроект «Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України», внесла зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального, Кримінально-процесуального кодексів України щодо відповідальності за порушення виборчих прав громадян тощо.

Парламентарії схвалили рекомендації парламентських слухань «Про стан забезпечення житлом та іншими гарантіями соціального захисту військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб».

Довгоочікуваний подарунок зробили народні обранці до 23 лютого військовим. Парламентарії ухвалили зміни до Закону «Про державний бюджет України на 2006 рік» (стосовно фінансування розвитку Збройних сил України і соціального захисту військовослужбовців).