Народний депутат України Ігор Шаров підготував депутатський запит до в. о. Прем’єр-міністра України Юрія Єханурова, в. о. міністра закордонних справ України Бориса Тарасюка та голови Служби безпеки України Ігоря Дріжчаного щодо недопущення втрати Україною острова Зміїний у Чорному морі.

«Порушити це питання мене спонукало те, що останнім часом загострилися переговорні процеси між Україною та Румунією стосовно статусу острова Зміїний», — каже Ігор Шаров.

Острів Зміїний, незважаючи на невелику площу (лише 20,2 га) є найбільшим островом Чорного моря і має стратегічне значення для України, оскільки він розташований у північно-західній частині моря на відстані 20 миль від гирла Дунаю та всього 80 миль від Одеси. Крім того, до острова належить територіальне море завширшки 12 миль та континентальний шельф шириною 200 морських миль, у надрах якого, за висновками геологів, є чималі запаси нафти та газу. Адміністративно острів належить до Кілійського району Одеської області. За радянських часів на ньому була розташована радіолокаційна станція. У 2002 році її ліквідували, а острів демілітаризували. Нині на ньому працюють люди, є певна інфраструктура: пошта, магазин, причал, відділення банку. На острові несуть службу українські прикордонники.

«Саме наявність нафти та газу в надрах прилеглого до острова континентального шельфу стала причиною активних дій сусідньої держави, — вважає лідер депутатської групи Народного блоку Литвина Ігор Шаров. — Будучи членом НАТО та, напевно, заручившись можливою підтримкою Північноатлантичного альянсу, Бухарест у середині серпня 2005 року направив Меморандум до Міжнародного суду ООН (у Гаазі) з проханням розглянути справу щодо делімітації континентального шельфу та виняткових економічних зон між Україною та Румунією у Чорному морі».

На думку народного депутата, якщо не буде терміново вжито ефективних конструктивних заходів на двосторонньому міждержавному рівні, є серйозна небезпека втрати Україною острова Зміїний і прилеглої до нього території. «Беручи до уваги надзвичайну важливість наявності промислових запасів нафти та газу у надрах континентального шельфу, а також враховуючи особливе значення острова Зміїний для народного господарства і зміцнення державних кордонів нашої країни», Ігор Шаров у своєму депутатському запиті просить «вжити невідкладних дійових заходів щодо недопущення втрати Україною цього острова, порушення його територіальної цілісності та розробки іншими державами корисних копалин континентального шельфу поблизу острова».