Ранкове засідання 24 лютого

Емоційні заяви народних депутатів, виголошені на початку ранкового засідання, схоже, задали темп сесійного дня. Комуніст Георгій Пономаренко обурювався поведінкою урядовців, які використовують службове становище для агітації. Соціалісти, позицію яких оприлюднив Володимир Мухін, протестували проти закриття одного з найпопулярніших вузів — Одеського інституту сухопутних військ. «Дію відповідної постанови треба негайно зупинити, а Рада національної безпеки і оборони має розглянути це питання», — переконаний депутат. Крім того, Василь Надрага (Народний блок Литвина) порушив питання соціального захисту ліквідаторів ЧАЕС, а також дітей, що постраждали від аварії. А Олег Тягнибок закликав українців захистити свою духовність і рідну мову. «Якщо ми говоримо, що наша мова солов’їна, то невдовзі, за допомогою референдумів про статус російської та позиції деяких політиків, вона може стати мовою лише солов’їв», — зазначив він.

Більше пристрастей у залі розпалили звіти двох слідчих комісій — з розслідування причин кризового стану в авіації та з питань розслідування фактів тиску на народних депутатів з боку державних органів. Остання була створена у червні 2004 року і у процесі роботи розслідувала 23 факти тиску. Як повідомив голова комісії Володимир Шкляр, у більшості випадків тиск чинився таємно і довести його звичним правовим шляхом дуже важко. За його словами, основним методом тиску було телефонне право, а також порушення проти народного депутата або близьких до нього осіб кримінальних справ.

Сесія прийняла до відома звіт комісії та 251 голосом припинила її існування.

Водночас, доповідаючи про причини кризового стану в авіації, голова комісії Анатолій Льовін зазначив, що з 1 січня поточного року аеропорт «Бориспіль» юридично позбувся своєї самостійності. Тобто фактично було здійснено перший крок до його «тіньової» приватизації. Причиною того, за словами депутата, стало підписання угоди з однією із комерційних структур, відповідно до якої більшість потужностей аеропорту було передано в управління цій компанії. Водночас А. Льовін зазначив: протягом роботи комісії на її членів чинився тиск та звучали погрози. Щоправда, сесія не ухвалила з цього питання жодного рішення. На думку більшості парламентаріїв, повний звіт про причини кризового стану в авіації так і не пролунав.

Народні обранці заслухали інформацію тимчасової спеціальної комісії з моніторингу виборчого законодавства. Співголова комісії Георгій Крючков поінформував парламентаріїв про питання, які розглядалися на засіданні ТСК. Особливої уваги, на думку доповідача, потребує питання рівного доступу учасників перегонів до ЗМІ. Деякі мас-медіа, особливо телебачення, стали доступні лише для багатих, зазначив депутат. Занепокоєння у комісії викликали і списки виборців. Парламентарій поінформував також, що наступну інформацію комісії сесія має заслухати 17 березня.

А на початку ранкового засідання головуючий Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк повідомив про вихід народного депутата Ігоря Сміяненка з фракції «Відродження» і про його входження до фракції СПУ.