Учора відбулася акція журналістів за підтримки Київської незалежної медіа-профспілки «Виріж собі зарплату», спрямована на підтримку творчого колективу журналу «Час. ua».

Конфлікт між керівництвом ТОВ «Час—Україна» розпочався ще в листопаді минулого року, коли працівникам редакції та авторам раптово перекрили «фінансовий краник» — перестали виплачувати зарплату та гонорари. Після тривалих і безрезультатних спроб усе-таки «відчинити віконце каси» журналісти для захисту своїх законних прав та інтересів у лютому створили первинний осередок незалежної медіа-профспілки. Цей крок — всупереч сподіванням — виявився для них зовсім фатальним: керівник проекту Ольга Гаврилова оголосила про закриття свого «дітища» без роз’яснень причин такого жорсткого кроку та без гарантій виплати заборгованості.

А для посилення «виховного» впливу на «кинутий» колектив з 20 лютого йому перекрили ще й творчий ентузіазм: невідомі особи заблокували доступ до редакційних приміщень, і потрапити на робочі місця не вдається не тільки заповзятим трудоголікам, а й головному редактору Володимиру Панкєєву. Керівництво ТОВ «Час—Україна» спромоглося нарешті пояснити, що відбувається реорганізація його підприємства, але при цьому не підкріпило «усну творчість» жодним папером: ні наказом, ні іншим документом, що засвідчував би наявність глобальних планів «перебудови». Ухилилося воно і від створення комісії з проведення переговорів між сторонами. Очевидно, це відволікало б зайнятих людей від впровадження реорганізаційних ідей?

Замість примирення, стверджують журналісти, вони спостерігають ескалацію конфлікту, а то й відвертий шантаж. Керівництво змусило частину працівників написати заяви на звільнення в обмін на часткові виплати заборгованості. А окремим членам профспілки до цього паперу «радили» додати ще один, аби одержати якісь гроші, — заяву про вихід з профспілкових лав. Під особливу немилість чомусь потрапили сім активістів, у тому числі й головний редактор: їх узагалі посадили на «голодну дієту».

Коментуючи ситуацію та наслідки вчорашньої акції оглядачеві «Голос України», голова первинного осередку профспілки Віра Ковтиха розповіла, що керівництво зробило «величезний» крок назустріч — «погодилося бачити Володимира Панкєєва». З рештою «перемовлятися» не побажали. Не виявила готовності пані Гаврилова і розплатитися з усім колективом у повному обсязі та поділитися з ними «творчими планами» про реорганізацію. Пропозицію кинути якусь «кістку» кільком працівникам, в свою чергу, не сприйняли протестувальники, оскільки це не вирішення проблеми. Конфлікт набирає обертів.