Останнім часом з різних трибун чути необгрунтовані критичні заяви про те, що начебто у 2005 році Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» погіршила свою роботу. Відразу зауважу, що реальні показники роботи компанії у 2005 році чітко свідчать про інше, тож є діаметрально протилежними інформації, яку розповсюджують. При цьому неупереджений аналіз доводить, що «Нафтогаз України», не зі своєї вини поставлений у складну фінансову ситуацію, не тільки зумів виконати всі заплановані показники, а й наростив їх. Щоб не бути голослівним, перейду до конкретних фактів, котрі чітко і недвозначно спростовують різноманітні домисли.

У 2005 році підприємства НАК «Нафтогаз України» видобули 19181,7 мільйона кубометрів газу та 4002,2 тисячі тонн нафти з газовим конденсатом. Ці цифри свідчать, що завдання з видобутку газу та нафти з газовим конденсатом у 2005 році виконано відповідно на 100,2 та 103,1 відсотка. Порівняно з аналогічним періодом 2004 року, компанія збільшила видобуток газу на 1,5 відсотка, нафти з газовим конденсатом — на 3,1 відсотка. Газотранспортною системою України у 2005 році протранспортовано 133,6 мільярда кубометрів газу, у тому числі транзит газу до країн Європи становив 118,7 мільярда кубометрів, що на 2,2 мільярда кубометрів більше, ніж у 2004 році.

Споживання природного газу у 2005 році характеризувалося такими цифрами. Загалом українські споживачі минулого року використали 76,41 мільярда кубометрів природного газу, або на 0,64 мільярда більше, ніж у попередньому. При цьому населення і підприємства соціальної сфери спожили 34,06 мільярда, а безпосередньо населенням використано 18,03 мільярда кубометрів газу, або на 0,93 мільярда більше, ніж у 2004 році. Промисловість у 2005 року використала 34,84 мільярда кубометрів газу, або на 0,18 мільярда кубометрів менше, ніж у попередньому році. Зокрема, підприємства енергетичного комплексу використали 5,43 мільярда кубометрів газу, металургія — 9,59 мільярда кубометрів, хімічні підприємства — 8,80 мільярда кубометрів газу.

Компанія домоглася істотного поліпшення розрахунків, тож у 2005 році за спожитий природний газ було отримано 15861,8 мільйона гривень, що на 3565,3 мільйона більше, ніж у 2004 році. Загалом рівень розрахунків за спожитий газ збільшився з 91,6 відсотка у 2004 році до 94,5 відсотка у 2005. У тому числі промислові підприємства збільшили рівень оплати за газ з 95,6 відсотка у 2004 році до 99,1 відсотка у 2005 році. Результати діяльності НАК «Нафтогаз України» дали змогу сплатити у 2005 році до держбюджету 11 мільярдів 957,9 мільйона гривень (з 11209,2 мільйона гривень нарахованих), що на 5 мільярдів 888,5 мільйона гривень, тобто майже вдвічі більше, ніж у 2004 році. При цьому важливо зазначити, що постанова Кабміну, якою встановлювалися підвищені зобов’язання «Нафтогазу» перед бюджетом також передбачала підвищення ціни на газ до економічно обгрунтованого рівня для всіх категорій споживачів України, що мало компенсувати втрати компанії. Проте запланованого підвищення цін у 2005 році так і не відбулося, тож компанія змушена була працювати собі на збиток.

Капіталовкладення у майбутнє

Зрозуміло, що таке різке збільшення відрахувань до бюджету та збиткові ціни на газ власного видобутку не могли не позначитись на діяльності компанії. Проте навіть у таких складних фінансових умовах у 2005 році компанія зуміла вкласти у розвиток 3679,53 мільйона гривень власних коштів, наслідком чого стало введення в дію основних фондів на суму 3238,34 мільйона гривень. Серед побудованих у 2005 році об’єктів треба виділити такі з них. По-перше, було введено у дію установку з поглибленого вилучення вуглеводнів на Тимофіївському газоконденсатному родовищі у Полтавській області, що дасть можливість щороку виробляти 70,4 тисячі тонн скрапленого газу та 50,6 тисячі тонн стабільного газового бензину (кошторисна вартість об’єкта — 65 мільйонів гривень). По-друге, побудовано, реконструйовано та введено в експлуатацію 358 кілометрів газопроводів, підведено газові мережі до 36 населених пунктів. Обсяг витрат на газифікацію у 2005 році становив 77,5 мільйона гривень. По-третє, введено в дію з’єднувальний газопровід-перемичку «Суворове-Залізничне» в АР Крим, кошторисна вартість якого становить 43,3 мільйона гривень. Спорудження цієї перемички дало змогу забезпечити стабільне постачання газу в м. Севастополь та зняти постійні проблеми міста у зимовий період року. Як наслідок, у цьогорічні зимові низькотемпературні дні Севастополь не мав проблем з опаленням.

Протягом 2005 року нафтогазовидобувні підприємства НАК «Нафтогаз України», незважаючи на дефіцит коштів, виконували геологорозвідувальні роботи на 82 площах та родовищах в трьох нафтогазоносних регіонах України: Західному, Східному та Південному. Зокрема, було пробурено 446,5 тисяч метрів свердловин, що становить 100,3 відсотка від обсягів відповідного періоду 2004 року, у тому числі 195,1 тисячі метрів пошукових і розвідувальних свердловин та 251,4 тисячі метрів експлуатаційних. Також було завершено будівництво 144 свердловини (за запланованих 133) та передано в експлуатацію 41 пошукову і розвідувальну свердловини та 76 експлуатаційних свердловин.

Запланована збитковість власного газовидобутку

Необгрунтоване заниження ціни на природний газ для населення, бюджетних організацій та підприємств комунальної теплоенергетики, котра залишалася незмінною з квітня 1999 року, призвело до того, що сьогодні витрати компанії, пов’язані з видобуванням, закупівлею, транспортуванням та постачанням природного газу відшкодовуються менш як на 50 відсотків. Ціна природного газу для промислових споживачів (з урахуванням тарифу на його транспортування) збільшилася лише в 1,2 разу, а тим часом тільки з 2001 року індекс цін на продукцію металургії зріс в 2,3 разу, хімічної промисловості — в 1,7 разу. Показово, що за цей само період ціна природного газу для аналогічних категорій споживачів в Російській Федерації зросла більш як у 3,2 разу та вже перевищила український рівень цін.

Таким чином, реалізуючи природний газ споживачам соціальної сфери за діючими тарифами компанія щорічно втрачає понад 4,1 мільярда гривень. Зокрема, 2005 року сума втрат вже становила більш як 5,1 мільярда гривень, в тому числі від реалізації природного газу населенню збитки сягають 3 мільярдів гривень, бюджетним організаціям — 100 мільйонів гривень, підприємствам комунальної теплоенергетики — 2 мільярди гривень. Іншими словами, за зростання номінальної середньомісячної заробітної плати у 2000—2006 роках з 230 до 995 гривень, ціна реалізації природного газу (як товару) для населення зменшилася з 136,5 до 110,6 гривень за тисячу кубометрів. Проте продовження політики запланованої збитковості власного газовидобутку загрожує банкрутством вітчизняних газодобувних підприємств. Хіба це вигідно державі?

Енергоефективність та енергозбереження

Сьогодні, як ніколи, актуалізувалися питання енергоефективності та енергозбереження. НАК «Нафтогаз України», прагнучи скоротити технологічні витрати газу, передбачає в цьому напрямі цілий комплекс режимно-технологічних та організаційно-технічних енергозберігаючих заходів під час транспортування та видобування газу і нафти. Зокрема, планується замінити зношені газоперекачувальні агрегати, запровадити енергоустановки, котрі спроможні використовувати низьконапірні та відхідні гази на Юліївському, Тимофіївському, Орховецькому та Ярошівському родовищах. Також у 2006 році планується замінити малозабезпеченим верствам населення щонайменше 200 тисяч застарілих, з низьким коефіцієнтом корисної дії, побутових опалювальних котлів на нові, високоефективні. Загалом у «Нафтогазі України», як ніде, розуміють необхідність рішучих дій до скорочення споживання природного газу. Нагадаю, що свого часу було затверджено Програму скорочення споживання газу в Україні, яка передбачала доведення обсягів споживання до 64,44 мільярда кубометрів на рік. Спочатку ця програма виконувалася, що дало змогу протягом 1999—2002 років скоротити витрати газу на 6 мільярдів кубометрів, але в 2003 році про енергозбереження забули, і вже у 2004 році рівень споживання газу зріс до обсягів споживання газу в 1999 році і знову становив майже 76 мільярдів кубометрів. Зрозуміло, що самій нафтогазовій промисловості з питаннями енергозбереження та енергоефективності не справитися. Це — загальнодержавна справа, тож потрібно розробити нову програму енергозбереження та домогтися її чіткого втілення.

Підготовка до роботи в осінньо-зимовий період

Іноді на адресу НАК «Нафтогаз України» лунають необгрунтовані звинувачення у недостатній підготовці до роботи в осінньо-зимовий період. Вважаю, що такі заяви насамперед пов’язані з виборчою кампанією, бо насправді в період підготовки до осінньо-зимового періоду 2005 року компанія виконала усі необхідні заходи. Наприклад, для забезпечення сталого газопостачання в осінньо-зимовий період до підземних сховищ було закачано 15,5 мільярда кубометрів власного природного газу. Також у 2005 році виконано значний обсяг робіт з ремонту лінійної частини газопроводів та нафтопроводів. Наприклад, капітально відремонтовано 75 кілометрів магістральних газопроводів (на суму 163 мільйони гривень), 42 кілометри газопроводів зазнали реконструкції і технічного переоснащення (на суму 303,51 мільйона гривень). Протягом 2005 року проведено внутрішньотрубне корозійне обстеження 1680 кілометрів газопроводів та стрескорозійне обстеження 1069 кілометрів газопроводів на загальну суму 2444 тисяч доларів США, 5761 кілометрів лінійної частини газопроводів піддано зовнішній діагностиці. У 2005 році після реконструкції введено в експлуатацію три газоперекачувальні агрегати та ще на трьох агрегатах проведено реноваційні роботи. І це далеко не повний перелік проведених у період підготовки до осінньо-зимового періоду робіт. Те саме стосується реконструкції та модернізації нафтопроводів. Весь комплекс підготовчих робіт, проведених НАК «Нафтогаз України» якраз і забезпечив безперебійну та надійну експлуатацію газотранспортної та нафтотранспортної системи України в осінньо-зимовий період. А підтвердженням надійності газотранспортної системи України, а отже, роботи «Нафтогазу України», стало безаварійне забезпечення природним газом споживачів України та країн Європи в період аномально низьких температур, які мали місце в країні в січні 2006 року.

Іван ДІЯК, генеральний секретар Національної газової спілки України, радник Президента України.