Газові домовленості з Росією викликали суперечливу реакцію в українців, розділивши політичну еліту на прихильників і противників компромісних угод. Проаналізувати й оцінити дії влади у вирішенні газової проблеми, обговорити подальші кроки намагалися провідні фахівці газової галузі, керівники промислових підприємств. За ініціативою Українського союзу промисловців і підприємців відбулася дискусія «Стабільне газопостачання як основа енергетичної безпеки України».

Учасники засідання констатували, що в розрізі всіх звинувачень і нападів щодо непрофесійності української влади у формуванні зовнішньоекономічної політики факти доводять протилежне — країна, її економіка без значних втрат переживають зиму з її 30-градусними морозами, залишена у державній власності газотранспортна система. Поставлено крапку у використанні бартерних схем, зроблено спробу запровадити у сфері енергопостачання справжні ринкові відносини і в такий спосіб убезпечити себе на майбутнє від тотальної енергетичної та політичної залежності. Україна виконала всі зобов’язання перед західними споживачами як країна-транзитер і ще раз довела, що була й залишається надійним зовнішньоекономічним партнером. Не порушено підвалини партнерських стосунків з головним постачальником енергоносіїв — Російською Федерацією.

Визначаючи міру прийнятності нової ціни на газ у розмірі 95 доларів за 1000 кубів, представники навіть найбільш енергозатратних підприємств зізналися, що затверджена ціна є прийнятним компромісом, який надалі лише прискорюватиме процеси реконструкції виробництв заради скорочення енергетичних витрат.

На думку учасників «круглого столу», державницька позиція полягає не в тому, щоб виборювати для себе будь-яким чином найнижчу ціну. Україна повинна нарощувати свою конкурентоспроможність іншим, єдиним прийнятним у розвиненому світі шляхом — шляхом ефективного впровадження енергозберігаючих технологій та розумної економії енергоресурсів.

Визнавши тактичною помилкою Кабінету Міністрів України, Мінпаливенерго та НАК «Нафтогаз України», влади малопрозорий механізм укладання угод, запізнену реакцію на ситуацію з огляду на її цінові, структурні та політичні складові, учасники «круглого столу» визнали, що настав час перейти від політичних дискусій навколо цієї проблеми до дій, спрямованих на її вирішення.

«В Україні є необхідний потенціал для енергетичної незалежності», — вважає віце-президент УСПП Євген Сухін. Напрацьовані унікальні технології, які вже за 10 років гарантують повну незалежність держави від постачань зарубіжних енергоносіїв. Починати, на думку фахівців, потрібно з удосконалення нормативної бази.

За словами народного депутата Василя Гурєєва, насамперед треба повернутися до закону про енергозбереження, який би стимулював впровадження енергозберігаючих технологій у промисловості та в житлово-комунальному секторі. Іншими заходами з попередження енергетичної кризи в Україні мають стати розширення власної ресурсної бази та пошук альтернативних джерел енергопостачання. Головне при цьому — об’єднатися всім здоровим силам українського суспільства навколо вирішення проблеми, а не спекулювати нею заради задоволення політичних амбіцій.

Саме з такою пропозицією звернулися до української громади учасники «круглого столу» — консолідуватися заради конструктивної діяльності з реформування господарського комплексу з метою максимального зниження енергоємності української продукції. «Наш шлях до цивілізованого світу, процвітаючої економіки — не політичні бійки та інформаційне маніпулювання. Ми визнаємо лише глибоку, системну, професійну роботу, яка забезпечить зміцнення енергетичної незалежності держави», — йдеться у зверненні.