Покладанням квітів до Меморіалу слави визволителям міста Біла Церква розпочався візит Голови Верховної Ради Володимира Литвина до цього міста.

Головне, що в нас має бути — це пам’ять, наголосив Володимир Литвин під час зустрічі з представниками органів місцевого самоврядування. Бо пам’ять — це основна запорука руху вперед. «Лише на досвіді попередніх поколінь можна збудувати майбутнє», — зазначив В. Литвин. Він переконаний, що одна із причин відставання країни — спроба переписати минуле.

Реальність сьогодення

Володимир Литвин повідомив членам засідання про інцидент, який стався вчора у Верховній Раді. На його думку, молоді люди, які кидали яйця, протестуючи у такий спосіб проти сховища ядерних відходів, прийшли не за адресою. Верховна Рада такого рішення ніколи не прийме, переконаний Голова Верховної Ради. Нас уже запевняли у безпечності ядерних реакторів, — зазначив глава парламенту, — і результати цього країна відчула 20 років тому.

Вибори

На переконання Володимира Литвина — найголовніше запитання, на яке мають відповісти цьогорічні вибори, це те, «чого хоче український народ, яким він бачить політиків, яким бачить внутрішній і зовнішні напрями розвитку країни, а також, хто здійснюватиме представництво їхніх інтересів у радах усіх рівнів». На думку В. Литвина, у країні має сформуватися така влада, яка буде підзвітна перед людьми. «Щоб потім ми не казали, що влада і суспільство йдуть паралельними шляхами і перетинаються лише під час революції», —зауважив він. Водночас глава парламенту зазначив: громадяни нарешті мають узяти участь в управлінні державою на всіх рівнях.

Час змін

Володимир Литвин переконаний, що настав час відмовитися від державних адміністрацій. Зокрема, через те, що вони виконали свою історичну функцію і їх мають замінити виконкоми рад. Представники Президента, на переконання глави парламенту, мають здійснювати аналіз і контроль за виконанням загальнодержавних програм, які стосуються безпеки держави. Отож, упевнений він, буде побудовано чітку і зрозумілу модель держави. До того ж це буде першим кроком до адміністративно-територіальної реформи. Але вона, вважає В. Литвин, не має відбуватися за таким принципом, як пропонувалося. «Бо можна знищити те, що було, і нічого не побудувати», — зауважив глава парламенту. На думку головного парламентарія, питанням реформи мають опікуватися фахівці, які насамперед знають, що таке місцеві бюджети.

Економічна ситуація

Володимир Литвин упевнений, що необхідно переглянути державний бюджет на 2006 рік. За його словами, нині розмір соціальних виплат зростає набагато швидше за економіку. Так тривати не може, наголосив він. Водночас Володимир Литвин зауважив, що потрібно змінити податкову систему. «До тих пір, поки говоритимемо про стягування податку, а не про сплату — порядку не буде», — переконаний Володимир Литвин. Голова Верховної Ради впевнений, що Президент підпише зміни до бюджету, прийняті вчора парламентом, які передбачають спрямування одного відсотка від вартості продажу «Криворіжсталі» на розв’язання соціальних проблем Дніпропетровської області.

Голова Верховної Ради з нагоди Дня захисника Вітчизни зустрівся з ветеранами області, а також відвідав Преображенський собор і побував на відкритті Міжнародного турніру з кікбоксингу за участю збірних України, Білорусі, Молдови та Росії.

Київ—Біла Церква.