Установку для виробництва соєвого молока сільрада села Котюжани Мурованокуриловецького району на Вінниччині купила за кошти, отримані за перемогу в обласному конкурсі проектів розвитку територіальних громад.

Дивне на перший погляд придбання, за словами сільського голови Миколи Арнаута, уже служить на користь громаді. Місцеве господарство почало ефективно займатися виробництвом сої. Тут мають намір відродити свиноферму. Поголів’я молодняка свиней випоюватимуть соєвим молоком. «А чому б не робити так само індивідуальним господарям?» — подумав сільський голова.

Спочатку його пропозицію гострі на язик селяни підняли на кпин. Хоч як переконував М. Арнаут односельців, навіть висновки науковців наводив — нічого не допомагало. Аж поки на практиці не переконав. Тим, у кого не було коров’ячого молока, запропонував випоювати свиней соєвим. Спробували... Тепер до соєвої «корівки» шикується черга. Не менш як 300 літрів молока реалізують щодня. Приїжджають по нього покупці і з сусідніх сіл — Обухова, Сніткова, Морозівки, Вищеольчедаєва. Ним випоюють маленьких телят і поросят. За собівартістю воно дешевше від коров’ячого, тому вигода очевидна.

«Доять» механічну «корівку» у місцевому сільгосппідприємстві «Богатир» — придбану установку сільрада передала в оренду. Що мають з того? «Поки що прибутків не рахуємо, — каже М. Арнаут. — Вони, сподіваюся, з’являться тоді, коли вироблятимуть соєве молоко у більших обсягах для відновленої свиноферми або його у них замовлятимуть з інших господарств».

Вінницька область.