Книга... Якою вона була? Якою є і буде? Мабуть, на ці та інші запитання ми з вами давали відповіді безліч разів і так само безліч разів раділи кожній з них. Беручи до рук одну із книг, ми старанно перегортаємо її сторінки і вчитуємося у кожен рядочок цього чудового творіння людського розуму; іншу — миттєво поглинаємо цілком, не забуваючи, при цьому, прочитати і між рядками. Книги бувають різними за формою і змістом, за стилем і обсягом, та все-таки одними із найдавніших є навчальні підручники. Адже саме слово «підручник» наштовхує нас на думку про те, що це книга, яка завжди повинна бути «під рукою».

Однією із таких книжок навчального спрямування є підручник колективу авторів Національного університету харчових технологій, викладачів кафедри теоретичної механіки й опору матеріалів, «Теоретична механіка» у двох частинах (К.: Знання, 2004. — Ч.1: Статика. Кінематика. — 599 с.; Ч.2: Динаміка. — 590 с.). До числа авторів увійшли: заслужений працівник освіти України, доцент Анатолій Бондаренко, доценти Олег Дубінін та Олександр Переяславцев.

Цей підручник призначено для студентів вищих навчальних закладів технічного спрямування і денної, і заочної форм навчання. Написаний державною мовою у доступній формі, він є своєчасним і корисним надбанням для студентів та викладачів у галузі механіки.

Основною позитивною якістю даного підручника є достатня гнучкість побудови курсу, що дає можливість використовувати його студентам різних спеціальностей. Включення в підручник додаткових питань, які посідають окреме місце в освіті майбутнього фахівця, є також теоретичною базою багатьох інженерних дисциплін. Для всебічної підготовки молодого спеціаліста в підручнику представлено методичні вказівки і приклади розв’язання типових задач механіки з використанням сучасних комп’ютерних програм.

Збереження цілісності курсу під час вивчення за скороченими програмами, поглиблення його змісту, докладніше, ніж у традиційних курсах, викладення багатьох питань стало можливим завдяки педагогічній майстерності та методичним знахідкам авторів, що також, в свою чергу, допомогає студентам здобувати необхідні теоретичні і практичні знання.

До підручника, окрім традиційного курсу механіки твердого тіла, ввійшов курс із основ теорії і практики механіки суцільного середовища, що допомагає формуванню у студентів широкого інженерного мислення та сприяє профілюванню курсу для студентів немеханічних спеціальностей.

Уперше до навчальної літератури такого типу включено розділи із типовими задачами теоретичної механіки, вирішення яких подані у вигляді алгоритмів розв’язку для самостійного опрацювання студентами та самоконтролю. Одна з основних спрямованостей викладеного матеріалу з курсу теоретичної механіки — навчити студентів працювати самостійно, набувати необхідних навичок розв’язання задач за мінімальної витрати часу з допомогою запропонованої значної кількості практичних і типових задач. Адже самостійна робота студентів є актуальна за кредитно-модульної системи організації навчального процесу, яку сьогодні впроваджують у вищих навчальних закладах України.

Підручник відповідає сучасним вимогам, написаний державною мовою, сприяє ефективному опануванню студентами знань, істотно впливає на покращання підготовки майбутніх фахівців з теоретичної механіки, яка є науковою базою для багатьох галузей сучасної техніки і науковою основою загальноосвітніх та спеціальних дисциплін, вважаємо, що цей підручник та його автори заслуговують на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки 2006 року.

Анатолій УКРАЇНЕЦЬ, ректор Національного університету харчових технологій, доктор технічних наук, професор;

Володимир НАЗАРЕНКО, завідувач кафедри теоретичної механіки і опору матеріалів Національного університету харчових технологій, доктор технічних наук, професор;

Олександр ВАЩЕНКО, заступник завідувача секретаріату Комітету Верховної Ради України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, доктор технічних наук, професор.