Ранкове засідання 23 лютого

Не встиг Голова Верховної Ради Володимир Литвин відкрити ранкове засідання, як стався прикрий інцидент. Троє молодиків, викрикуючи: «Досить демагогії, ядерні відходи вже в Україні» поцілили у сесійну залу — у табло системи «Рада» та стіну над президією — яйцями і повісили з ложі преси плакат з такими ж словами. Як з’ясувалося пізніше, у такий спосіб представники друкованого органу однієї політичної партії протестували проти розташування в Україні сховища для відпрацьованого ядерного палива. «Не сюди потрібно йти і кидати яйця, — закликав глава парламенту і запевнив, — поки ця Верховна Рада існує, вона не допустить створення в Україні могильників ядерних відходів».

Парламентарії ухвалили низку постанов про обрання народного депутата Володимира Оплачка членом Комітету Верховної Ради з питань промислової політики і підприємництва та про призначення членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Олександра Нечипоренка. А також зняли з розгляду — через те, що втратили актуальність, — деякі проекти законодавчих актів, що стосуються соціальної політики та праці, законопроекти про внесення змін до бюджету минулого року та деякі інші.

Крім того, народні обранці ухвалили постанову щодо проведення міжнародної конференції «Роль вищих органів фінансового контролю у боротьбі з корупцією та шахрайством» у вересні 2006 року у Києві і постанову про інформацію Кабінету Міністрів України щодо виконання державного й місцевих бюджетів за 2005 рік та вплив поточної економічної ситуації на виконання бюджету у 2006 році (14 березня 2006 року).

Недовго сесійна зала сперечалася, обговорюючи законопроекти про Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України, про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини, про волонтерський рух, про цінні папери та фондовий ринок та зміни до Закону «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» (щодо споживчої кооперації). Всі їх парламентарії прийняли в цілому.

Після перерви народні депутати проголосували зміни до деяких законів України (стосовно соціального захисту населення, що проживає в зонах спостереження) та до Закону «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» (стосовно компенсації населенню 30-кілометрової зони ризику за розміщення атомних електростанцій).

Окрім убезпечення роботи АЕС, світова практика ставить другу, не менш важливу вимогу: компенсація ризику населенню, що проживає в районі розташування небезпечних станцій. У випадку з атомною енергетикою невизначеність результатів діяльності АЕС щодо життя та здоров’я мешканців 30-кілометрової зони навколо неї досить висока. Тому сьогодні є обґрунтованою потреба встановити 50-відсоткову знижку плати за користування електроенергією (що й передбачає закон) в районі розташування атомних електростанцій за рахунок енергогенеруючих компаній, які виробляють атомну енергію.

А ухваленими змінами до деяких законодавчих актів України щодо реалізації інвалідами права на трудову зайнятість визначається право інвалідів на працевлаштування та оплачувану роботу з умовою виконання її вдома. Крім того, безробітному інваліду або особі, яка перебувала на його утриманні, гарантується право на виплату допомоги на поховання. Ухваленими змінами також передбачається надати інвалідам право бути визнаними безробітними, якщо вони не досягли пенсійного віку.

Загалом народні депутати прийняли зміни до законів «Про тимчасову заборону приватизації пам’яток культурної спадщини» (стосовно об’єктів житлового фонду), «Про ціни і ціноутворення» (стосовно компенсації втрат доходів підприємств житлово-комунального господарства), «Про захист економічної конкуренції» (щодо експертного дослідження), «Про аудиторську діяльність», «Про боротьбу з корупцією» (стосовно правопорушень, пов’язаних з корупцією) та інші. А прийнятий закон про м’ясо та м’ясні продукти спрямований на визначення організаційних і правових засад забезпечення якості й безпечності м’яса та м’ясних продуктів для життя, здоров’я населення і довкілля під час їх виробництва, переробки, пакування, зберігання, транспортування та реалізації, а також вивезення з України й завезення на її територію.

На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин привітав з днем народження Президента України Віктора Ющенка та народного депутата Валерія Пустовойтенка. А також і з Днем захисника Вітчизни — всіх, хто традиційно вшановує це свято.