Міський голова Рівного Володимир ХОМКО (на знімку) після сесії Рівненської міської ради дав оцінку держбюджету-2015:

— Помиляється той, хто думає, що новий бюджет прийнято абсолютно в новому форматі, — сказав він. — На жаль, це не так. За сумами бюджет практично такий самий, як і торік. Бюджет як був мільярд 60 мільйонів, таким і залишився, але долар став по 21 гривні проти восьми, як це було рік тому. Відповідно, у два з половиною разу рівень життя впаде. За всіма параметрами. Заасфальтуємо у 2,5 разу менше доріг, перекриємо у 2,5 разу менше дахів тощо. Це — об’єктивна реальність і для Рівного, і для Луцька, і для всієї України.

Друге. Надзвичайно важливо, що на міський рівень перейшов податок на акцизні товари та інші податки. На сесії була дуже активна полеміка навколо податків. Бо це те питання, яке всіх хвилює. І хоча кожен хоче пропіаритися, але й податки треба зібрати. Це тепер спільна турбота всіх мешканців міста. Ми повинні спільно вирішувати, як жити: чи платити податки і утримувати школи, чи не платити податки й не утримувати школи. Це має бути колективне рішення всіх мешканців міста. Так прийнято в усьому світі. Всім хочеться не платити. Але тоді постає запитання: а за що жити? Коли реформа дійде до логічного завершення і нам залишать 60 відсотків податків, які ми зберемо на місці (бо сьогодні це тільки перший крок), тоді всі зрозуміють, наскільки важливо сплачувати податки.

Третє. Важливо справедливо розподілити ті крихти, які є. Що стосується робіт у комунальній сфері, то я сам обійшов практично всі двори міста. І ми обиратимемо для першочергових робіт двори за ступенем їх «розбитості». А скільки вдасться зробити, залежить від того, наскільки вистачить коштів. Дуже важливо ці гроші розподілити максимально об’єктивно, максимально справедливо, максимально прозоро.

Записав Олександр ДЖИГИРЕЙ.