У Росії буде новий український посол

Джерело в МЗС Росії повідомило «Голосу України», що отримано документ, у якому офіційний Київ просить надати агреман на призначення Надзвичайним і Повноважним Послом України в РФ Дьоміна Олега Олександровича. За словами російського дипломата, процедура ухвалення рішення зазвичай триває один-два місяці. Водночас він наголосив, що російська сторона «знає Олега Дьоміна як серйозного й адекватного політика», котрий міждержавні відносини Росії і України розглядав прагматично, дистанціюючись від будь-яких ідеологічних оцінок економічного співробітництва двох країн. У посольстві України в РФ також підтвердили, що кандидатура Олега Дьоміна розглядається офіційним Києвом на посаду посла. Згідно зі встановленими правилами, МЗС РФ має дати попередню згоду на призначення посла України в РФ, потім Президент України своїм указом призначить Олега Дьоміна на посаду головного українського дипломата в Москві.

Віктор ТИМОШЕНКО.

Москва.

Довідка «Голосу України»

Дьомін Олег Олександрович, уродженець Тульської області, випускник Харківського інституту радіоелектроніки і ВПШ при ЦК КПУ. Був секретарем Харківського міськкому комсомолу, віце-президентом Українсько-Сибірської інвестиційної корпорації «Укрсибінкор». З травня 1994 року по липень 1996-го — заступник Голови Верховної Ради. З липня 1996 р. по жовтень 2000-го — керівник Харківської облдержадміністрації. Потім перший заступник голови адміністрації Президента України.

Бізнес має рухатися сам, а держава — забезпечити умови

На цьому наголосив в. о. міністра економіки Арсеній Яценюк на відкритті форуму «Бізнес без кордонів: Україна—Саудівська Аравія». На ньому, зокрема, йшлося про двостороннє торгово-економічне співробітництво з розвитку інтеграційних, інноваційних, інвестиційних, технологічних та інших напрямків. Завершено переговори між обома країнами про збільшення торгового обороту, морські перевезення тощо.

Міністр торгівлі та промисловості Королівства Саудівська Аравія Хашем бін Абдулла Амані у свою чергу зазначив, що вже затверджено практику обміну студентами. А українських бізнесменів офіційно запросив відвідати свою країну з метою вивчення бізнесу. Міністр також побажав Україні щонайшвидшого вступу до СОТ. Як відомо, нещодавно Саудівська Аравія стала 149-ою країною — членом цієї організації.