Вечірнє засідання 21 лютого

Знищення документів без попереднього проведення експертизи їх цінності буде заборонено. А також продаж, купівля та вивезення документів, про які не було повідомлено державну архівну установу. Таке рішення ухвалили парламентарії, підтримавши в першому читанні проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення протидії незаконному обігу архівних цінностей.

Схвальну оцінку дістав документ і від Комітету з питань культури і духовності. Щоправда, народний депутат Микола Жулинський пропонував підтримати його лише в першому читанні через низку зауважень.

— Посадових осіб підприємств, установ, організацій всіх форм власності, справді, слід жорстко зобов’язати до збереження архівних документів. Але водночас, — зауважив депутат, — треба заохочувати громадян ініціювати проведення експертизи цінності наявних у них документів, від часу створення яких минуло понад 50 років. Держава повинна дотримуватися Конституції щодо невтручання в особисте життя громадянина.

На думку деяких депутатів, у документі взагалі варто передбачити автоматичне відкриття кримінальної справи за фактами порушення умов зберігання документів Національного архівного фонду, виявлення їх відсутності чи ознак їх ушкодження.

У першому читанні парламентарії також схвалили зміни до Закону «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)» та Національну стратегію розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2006—2015 роки.

У цілому як закон сесія підтримала зміни до Декрету Кабінету Міністрів України про систему валютного регулювання і валютного контролю щодо видачі національному оператору поштового зв’язку ліцензії. Зміни насамперед, за словами заступника в. о. міністра транспорту та зв’язку Миколи Щербини, необхідні через те, що, надаючи населенню послуги, «Укрпошта» не має права робити виплати у валюті переказу, а також приймати іноземну валюту для здійснення переказу в інші країни.

У цілому як закон парламентарії також схвалили зміни до Митного тарифу України (щодо тракторів колісних). Вони передбачають зниження ставок ввізного мита на товарну групу митного тарифу 87: «Трактори колісні для перевезення, напівпричепи нові».