Потрібні серйозна розмова і наведення порядку в країні. Таку думку висловив глава парламенту, підбиваючи підсумки засідання громадської ради ветеранів при Верховній Раді України.

У шести няньок дитина без ока — так можна охарактеризувати ситуацію із пенсійним забезпеченням колишніх військовослужбовців.

Хоча законодавці й ліквідували диспропорцію у розмірі винагороди за вислугу років, пенсійними нарахуваннями нині займаються шість силових структур. І в кожної свій підхід до справи. Проте спроба віддати ці функції якійсь одній установі щоразу викликає супротив військових пенсіонерів. Для того, щоб його не виникало, переконаний заступник в. о. міністра оборони Володимир Пасько, треба провести роз’яснювальну роботу. Пояснити, що від передачі функцій розмір виплат не зміниться.

Відсутність єдиної системи нарахування пенсій призводить до істотного розриву в сумах виплат залежно від останнього місця служби. Так, середній розмір пенсії в Міноборони становить 1255 гривень, а в МНС — 736 гривень.

Правом на безоплатне медичне обслуговування в закладах охорони здоров’я Міноборони користуються близько 330 тисяч ветеранів і військових пенсіонерів та майже стільки само членів їхніх сімей. А також 210 тисяч кадрових військових. Однак, як зазначив заступник в. о. міністра оборони Володимир Пасько, держава фінансує лише лікування тих, хто перебуває на службі. За таких умов шпиталі вимушені заробляти кошти самі. А тому, на думку Володимира Паська, треба розділити фінансове забезпечення для тих, хто ще служить, та пенсіонерів.

Однак поки що немає відповіді на запитання, де їм лікуватися після передачі військових госпіталів на баланс регіональних органів влади.

Окрім того, на баланс місцевих органів влади передають колишні військові містечка. Проте військове майно часто-густо розбазарюється за безцінь. А якби ці кошти спрямувати на потреби військових, то вдалося б розв’язати чимало проблем. Таку точку зору висловили члени ради. Вони вважають: розтягування майна військових треба негайно припинити. Бо, як зауважив народний депутат Георгій Крючков, «розвал країни починається з розвалу армії». Уряд має уважно вивчити, як можна використати той чи той об’єкт із користю.

Учасники засідання дійшли висновку: для розв’язання цих проблем вкрай потрібно ухвалити новий базовий комплексний закон. Водночас рада рекомендувала уряду забезпечити виконання вимог законів з усунення диспропорції у пенсійному забезпеченні пенсіонерів-військовослужбовців, осіб начальницького та рядового складу органів внутрішніх справ. А міністерства оборони, охорони здоров’я та місцеві органи влади, в розпорядження яких передають військові госпіталі, мають забезпечити цільове їх використання.