Ранкове та денне засідання 21 лютого

Верховна Рада України 318 голосами подолала вето глави держави на закон про внесення змін до держбюджету-2006, яким передбачається поетапна виплата надбавок до пенсій тій категорії громадян, яких віднесено до «дітей війни».

Президент України пропонував відхилити цей закон з огляду на брак коштів у цьогорічному держбюджеті. На фінансування закону про «дітей війни» у державному кошторисі передбачено 800 млн. грн., із них 700 млн. грн. виділяються для 25-відсоткової компенсації оплати за житлово-комунальні послуги та ще 100 млн. грн. — на безплатний проїзд «дітей війни» у приміському транспорті. Тепер парламент, подолавши вето Президента, зобов’язав розпочати поетапне фінансування виплати 30-відсоткової надбавки до пенсії, починаючи з 1 липня 2006 року. За Конституцією глава держави зобов’язаний підписати цей закон.

За словами в. о. голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету Людмили Супрун, оскільки у держбюджеті-2006 не передбачено кошти на виплату надбавок до пенсій «дітям війни», єдиний варіант — переглянути після першого півріччя 2006 року обсяги надходжень до держказни: можливо, тоді буде вишукано ресурс для виконання закону «Про дітей війни» сповна.

Утім, ситуація з виконанням Закону «Про дітей війни» досі залишається складною. Адже хоча цьогорічним бюджетом і передбачено кошти на пільги з оплати житлово-комунальних послуг і безплатний проїзд, однак «діти війни» ще не можуть скористатися цим правом. Така ситуація, звісно, турбує і народних обранців. Людмила Супрун з парламентської трибуни висловила таку думку: виконання Закону «Про дітей війни» не потребує схвалення зміни до держбюджету — уряд лише має прийняти постанову про порядок надання таких пільг для міських і сільських жителів. Тобто, за словами в. о. голови бюджетного комітету, сьогодні затримка фактично лише за урядом.

Повторно розглянувши з пропозиціями Президента України, парламент також ухвалив у новій редакції з урахуванням пропозицій глави держави зміни до Закону «Про вищу освіту». А ось визначитися щодо Закону «Про Фонд державного майна України», який уже вчетверте повернувся до парламенту з президентським вето, депутатам так і не вдалося. Глава парламенту двічі ставив на голосування пропозицію профільного комітету Верховної Ради про повернення до розгляду цього питання та подолання вето глави держави. Однак «за» подолання вето голосувало не більш як 270 депутатів. Тож Голова Верховної Ради доручив доопрацювати цей документ, узгодивши позиції з Президентом та урядом.

А на початку пленарного засідання парламент ухвалив дві постанови — про роботу Кабінету Міністрів України в галузі житлово-комунального господарства та з реалізації законодавства в агропромисловому секторі економіки України і про стан підготовки до проведення весняно-польових робіт у 2006 році. Постановами депутати визнали роботу уряду у цих сферах незадовільною.

Парламентарії привітали із днем народження своїх колег — Миколу Нощенка, Петра Толочка та Олександра Слободяна.

А на денному засіданні парламентарії подолали вето Президента на ще один документ — зміни до Закону «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» (314 — «за»), схвалили у новій редакції із частковим врахуванням пропозицій глави держави закони «Про державне регулювання діяльності у сфері трансферу технологій», «Про управління об’єктами державної власності», «Про захист тварин від жорстокого поводження» та зміни до деяких законів стосовно надання державної допомоги з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.