Україно-хорватські відносини останнім часом мають позитивний розвиток у практичній площині, чому сприяє, зокрема, співпраця законодавців і підписання угоди про співробітництво між українським та хорватським парламентами. На цьому наголосили Голова Верховної Ради України Володимир Литвин та Голова Сабору Республіки Хорватія Владімір Шекс під час зустрічі у Верховній Раді. Глава хорватського парламенту перебуває в Україні з дводенним офіційним візитом.

На початку зустрічі Володимир Литвин зазначив, що питання, порушені під час офіційного візиту Голови Верховної Ради України до Хорватії минулої осені, вирішуються за підтримки обох парламентів. І запевнив хорватського колегу, що двосторонні відносини ефективно розвиватимуться й надалі, і залишаться дружніми та щирими. Володимир Литвин висловив переконання, що після парламентських виборів зовнішні політичні пріоритети України не зміняться. Хоча, можливо, більше зусиль буде спрямовано на розв’язання внутрішніх проблем. У свою чергу Владімір Шекс високо оцінив рівень міжпарламентських відносин та україно-хорватських взаємин загалом, підтвердив готовність до співпраці в адаптації законодавства та інших аспектах європейської інтеграції.

В інтерв’ю журналістам після зустрічі Голова Верховної Ради констатував, що спільними зусиллями, зокрема й на рівні парламентів, Україні та Хорватії вдалося вирішити проблему спрощення візового режиму, взаємного доступу на ринки двох країн, просунутися у розв’язанні проблем між суб’єктами господарювання. Глави парламентів України та Хорватії домовилися поглиблювати контакти на рівні груп дружби та профільних комітетів. Питання візового режиму між двома державами ще не вирішено до кінця. Але певні зрушення вже є: підписана міністрами закордонних справ України та Хорватії у грудні угода полегшить отримання віз певним категоріям українських громадян, зокрема бізнесменам та туристам. Триматимуть це питання під контролем і парламенти обох країн.

Не оминули співрозмовники і тему енергозабезпечення. І хоча ці питання стосуються виконавчої влади, зауважив В. Литвин, також є широке коло можливостей для розвитку політичної та економічної співпраці, з використанням суто парламентських механізмів. «Дуже делікатною» і «хворобливою» назвав глава хорватського парламенту газову проблему. Європу передусім цікавить безперебійний транзит газу через територію України до країн європейського співтовариства. Голова Верховної Ради України запевнив, що з цього приводу не повинно бути жодних підстав для тривог чи якихось негативних думок. «Україна була, є і залишатиметься передбачуваним партнером», заявив В. Литвин. А Владімір Шекс в інтерв’ю журналістам зауважив: він усвідомлює, що вирішення газового питання залежить не лише від двох країн, України та Хорватії, а й від Росії та багатьох інших держав. Але він висловив сподівання, що всім сторонам удасться знайти «коректне і відповідальне рішення».

У газовій проблемі збігається багато чинників, наголосив у свою чергу В. Литвин. На його думку, насамперед треба всебічно вивчити і сформувати позицію української сторони, яка має базуватися на тому, що від будь-якого непорозуміння найбільше потерпають люди. «Я готовий також звертатися до керівників обох палат парламенту Російської Федерації підключитися до розв’язання цієї проблеми», — сказав Голова Верховної Ради.

Голова Сабору Республіки Хорватія під час відвідин Верховної Ради України зробив запис у Книзі почесних гостей українського парламенту.

Відповідаючи на запитання журналістів про ініціативу Президента України підписати угоду про чесні вибори, Володимир Литвин підкреслив, що жодним чином не ставить під сумнів прагнення глави держави забезпечити чесні й прозорі вибори в Україні. «Але чим більше у нас лунає закликів про те, що вибори мають бути саме такими, у людей виникає багато сумнівів, що за цим щось приховується, — вважає В. Литвин. — Якщо говорити про чесні й прозорі вибори, то треба передбачити запобіжники і механізми, які б не дозволили трактувати чесність на користь однієї чи декількох політичних сил». В. Литвин заявив, що готовий підписувати будь-які меморандуми, але перед цим, на його переконання, треба проаналізувати попередні угоди, хто несе політвідповідальність за їх невиконання. Головне, підкреслив глава парламенту, чітко зафіксувати, що треба зробити для забезпечення чесних і прозорих виборів, адже «красиві гасла нікого не влаштовують».

***

Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин також зустрівся з членом ради директорів з питань радіомовлення США Джеффрі Гіршбергом, з яким обговорювалися проблеми євроатлантичної інтеграції України, свободи преси.