Бюджет Тернопільської області на 2006 рік зріс майже наполовину, однак в основному за рахунок дотацій і субвенцій. Зокрема, обсяг дотацій вирівнювання збільшено майже на 58 відсотків, субвенцій — на 44. Більше отримає медицина — плюс до минулого року становить 38 відсотків. Дещо поліпшиться харчування у лікарнях (до 5,5 гривні на день), медикаментів виділятимуть на одного хворого на 6 гривень на день. Уперше область отримає 10,5 млн. грн. цільової субвенції на оснащення сільських лікарень, ФАПів, придбання медичних автомобілів. Більше коштів порівняно з минулим роком держава спрямовує на освіту і культуру.

Водночас зростають і вимоги до області: власні доходи мають збільшитися майже на третину. Однак навіть при цьому їх питома вага у загальному обсязі доходів становить лише 15,6 відсотка. На жаль, депресивність регіону щорік наростає. Головне джерело власних доходів — податок з доходів фізичних осіб (понад 80 відсотків). Щоб цей показник зростав, має бути високою зарплата. А вона, попри минулорічні пристойні темпи зростання, залишається однією з найнижчих в Україні. А успіхи влади у виведенні на світло тіньових доходів, як і у створенні нових робочих місць, скромні.

Оскільки кошти виділяє в основному держава, то вона ними і розпоряджається — на 96 відсотків. Можливості для вільного фінансового «польоту» обмежені. При формуванні бюджету надійшло прохання про додаткове виділення коштів на 30 мільйонів гривень, а реально можна виділити лише сім. Менш ніж скромні вливання отримають регіональні програми. Скажімо, на розвиток туризму, який ось уже кілька років намагаються зробити пріоритетним у розвитку економіки області, виділяється аж 100 тисяч гривень. Звісно, що під час затвердження проекту бюджету на двадцять другій сесії облради кожен намагався тягнути ковдру на себе. Але вона така благенька, що депутатам довелося змиритися: про розвиток годі мріяти, хоча б вижити...

Тернопільська область.