змусила замислитися виробників сільгосппродукції. Надії аграрних чиновників, що м’ясомолочний конфлікт владнається сам собою, можуть обернутися колапсом для вітчизняного тваринництва

Дванадцятий день точиться м’ясомолочна війна між Україною і Росією. РФ продовжує блокувати доступ на свій ринок українських твердих сирів, вершкового масла, сухого молока, кисломолочного сиру, йогуртів та іншої продукції тваринництва, що негайно позначилося на роботі вітчизняних молокопереробних підприємств, передовсім орієнтованих на експорт. Заборонено і транзит через РФ української продукції тваринництва. Так, за словами глави правління ВАТ «Ічнянський завод сухого молока й масла» (Чернігівська область) Віктора Кияновського, підприємство відправляло свою продукцію не тільки в Росію: масло успішно йшло в Казахстан по 13 тисяч гривень за тонну. Тепер і сухе молоко, і вершкове масло залишаються в Україні — належного попиту тут на нього немає. Але ж кошти за експорт продукції гарантували фінансове благополуччя підприємства, даючи змогу платити за літр заготовленого молока селянам — по гривні (80 % перероблюваної сировини надходить від індивідуального сектора), сільгосппідприємствам — по 1,2—1,4 гривні. Зараз доводиться вибирати: або працювати собі на збиток, або знижувати ціну на закупівлю сировини. Останнє особливо небезпечно: якщо селяни пустять дійне стадо під ніж, це загрожує колапсом усій молочній галузі. Без сировини навіть найсучасніший молокозавод — купа металобрухту. З-за кордону молоко на переробку не привезеш.

На Росію донедавна припадало 96 відсотків експорту українського твердого сиру. А в світовому рейтингу наша країна за продажами за кордон цього продукту ще недавно посідала четверте місце. Факт, що 60 % експорту виробленої в Україні молокопродукції йшло до РФ, був предметом гордості аграрних чиновників на галузевих виставках і конференціях. А для сільгоспвиробників продажі в сусідню державу стали неабиякою підмогою — на виготовлення продукції, що йшла на російський ринок, використовували третину заготовленого в Україні молока. Тепер ця сировина виявилася незадіяною.

Деякі підприємства, щоб «перечекати» кризу, намагаються переорієнтувати свої потужності на виготовлення сухого молока тривалого зберігання. Але кон’юнктура світового ринку тут не на нашу користь — вітчизняне сухе молоко готові брати хіба що на корм західноєвропейській худобі, за відповідними цінами. В цьому разі заводам купувати молоко у селян дорожче ніж по 60 копійок за літр — собі на збиток. За таких розцінок власники корів виріжуть. Пустити зайву сировину на вершкове масло — також не вихід. На внутрішньому ринку його і так вистачає, а надлишки може купити хіба що Держрезерв. Але, за словами керівника одного з молокопереробних заводів, легше вже домовитися з Росією про скасування санкцій, аніж з рідним Мінфіном про відповідне державне фінансування закупок.

Конфлікт не на користь і Росії. Після обмежувальних санкцій українські сорти сиру на ринку Білокам’яної подорожчали на 2—10 рублів за кілограм. Але парадокс у тому, що російські постачальники сиру не просять свій уряд скасувати ембарго стосовно України, а ведуть переговори з німецькими і білоруськими виробниками про закупівлю там готової продукції. А за півроку сподіваються налагодити постачання недорогих сирів з Нової Зеландії та Аргентини, де корови цілий рік щипають траву просто неба і не треба витрачати додаткові кошти навіть на спорудження ферм. Потім — ринок сусідньої держави буде для нас втрачений безповоротно.

У цьому контексті дивує позиція міністра агрополітики Олександра Баранівського, який відмінив свою участь у перемовинах в Москві про врегулювання «м’ясомолочного конфлікту». Йому здалося, що «російська сторона не продемонструвала свою готовність до переговорів». А без українського міністра питання навряд чи може бути вирішено позитивно. Схоже, вітчизняним виробникам молокопродуктів доведеться самим, без участі держави, шукати виходу з продовольчого глухого кута.

Молоко дешевшає. Надовго?

На 20 копійок подешевшало молоко Погребищенського молокозаводу — до 1,8 гривні за літровий пакет

Знижувати ціни змушені будуть і на інших підприємствах, прогнозує перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Григорій Заболотний, бо склади переповнені готовою продукцією. Водночас на 10 копійок — до 1,2 гривні за літр — опустилася плата і за здане молоко, повідомляє наш власний кореспондент Віктор СКРИПНИК.