Рубіж укріплюється, але... грошей немає

Інформацію про те, що на україно-російському кордоні в районі міжнародного пункту пропуску «Довжанський» сепаратисти відкрили вільний «коридор», у Луганському прикордонному загоні не підтвердили. І розповіли про додаткові заходи для посилення кордону Луганської області силами й засобами прикордонного відомства. Такі дії, зрозуміло, передусім пов’язані зі збільшенням спроб з боку радикально налаштованих угруповань та окремих осіб дестабілізувати суспільно-політичну обстановку в прикордонних регіонах України. Маються на увазі також спроби незаконного переміщення через кордон диверсійно-розвідувальних груп, зброї, боєприпасів і засобів терору.

«Зважаючи на існуючі загрози, внесено зміни в систему охорони кордону в межах Луганської області, нарощено його щільність і посилено прикордонний контроль на ділянках усіх відділів прикордонної служби. Ці заходи здійснюються за рахунок резервів Голови Державної прикордонної служби України, сил і засобів Східного регіонального управління», — зазначили у прес-службі відомства.

Серед іншого на ділянці Луганського прикордонного загону з кінця минулого тижня почали функціонувати блокпости для прикриття відділів прикордонної служби і пунктів пропуску. У цілому обладнано понад 10 блокпостів, на яких несуть службу більш як 300 військовослужбовців. За період дії цих блокпостів не пропущено п’ять радикально налаштованих осіб, які прямували для дестабілізації ситуації в населених пунктах. Крім того, відкоректовано систему взаємодії з підрозділами Збройних сил, Міністерства внутрішніх справ, Національної гвардії та Служби безпеки України, які беруть участь в антитерористичній операції.

Однак події, що відбуваються на кордоні, доводять, що тема укріплення українського кордону в районі Луганщини залишається відкритою. «Для того щоб тільки в Луганській області повноцінно охороняти 746 км кордону, потрібні інженерні споруди, інша кількість людей і головне — потрібні величезні гроші. Усього цього у країни немає», — змушений визнати в. о. заступника голови адміністрації Президента України Андрій Сенченко. І це при тому, що, за його ж словами, «російських бойовиків за останній час побільшало в декілька разів». Вони проникли через кордон у тих місцях, де немає охорони.

Хто перетягне міліцію?

«Обраний народом» міністр МВС самопроголошеної «Луганської народної республіки» Юрій Івакін добирає кадри для свого відомства. Передусім він розраховує на особовий склад кадрових співробітників ГУ МВС Луганщини. Із цією метою, скориставшись базою мобільних телефонів, яка опинилася в руках сепаратистів, Івакін викликає до себе співробітників міліції і вимагає від них скласти присягу на вірність ЛНР. Однак, за останньою інформацією, поки що жоден із кадрових правоохоронців своєї згоди підкорятися «міністрові» ЛНР не дав, незважаючи на погрози. З огляду на складну ситуацію в південно-східному регіоні країни, міністр МВС України Арсен Аваков закликав увесь особовий склад не виконувати яких-небудь наказів «самозваних лідерів нелегітимних територіальних утворень» і нагадав, що, згідно із законом, пенсія звільненим зі служби за негативними мотивами буде призначатися на загальних підставах, а матеріальної допомоги не буде взагалі.

Варто зазначити, що після захоплення будівлі управління УМВС у Луганській області робота відомства досить утруднена. Інформація про передислокацію його штабу до Старобільська малоймовірна, оскільки від Луганська до районного центру майже півтори сотні кілометрів. Як співробітники ГУ МВС повинні туди добиратися через блокпости терористів — невідомо. До того ж, як зазначили у МВС, глава ГУ МВС Луганщини дотепер не дав чітких вказівок особовому складу, як вони повинні діяти й працювати. Що стосується «міністра внутрішніх справ ЛНР» Юрія Івакіна та інших членів його організації, то стосовно них розпочато кримінальне провадження.

А тим часом...

Патріотично налаштовані луганці просять українців не «ставити хрест на Донбасі». Луганські активісти правозахисного центру «Поступ» звертаються із проханням не судити про всіх луганців «за жахливими і незаконними вчинками сепаратистів і їхніми заявами, оскільки вони, як і певні політики, представляють позицію далеко не всіх мешканців Донбасу». «Починаючи з грудня, ми виходили на підтримку Майдану майже щодня, нехай нас було небагато. Останнім часом ми збирали 300—500 людей, але для Луганська — це вже досягнення. Ми проводили різні акції, які показували, що Луганськ — українське місто. Ми намагалися, щоб на наших вулицях були символи України (стрічки, малюнки, пофарбовані дерева, прапори). Зараз ми навіть не можемо пройтися рідними вулицями з українським прапором і заспівати гімн — тепер це небезпечно для життя», — кажуть активісти. Вони просять підтримати українців на сході країни і, насамперед, — почути їх і зрозуміти.

До речі

Державна прикордонна служба не вважає себе винною в тім, що «народний губернатор» Валерій Болотов зміг перейти кордон 17 травня. На в’їзді в Україну Болотов був затриманий «зеленими кашкетами» і відповідні органи було про це поінформовано. Як повідомив помічник Голови Держприкордонслужби Сергій Астахов, прикордонники спробували посилити охорону затриманого самотужки, але не змогли цього зробити, бо на допомогу Болотову прибуло озброєне підкріплення. «Ми могли б перекинути за ті дві години, коли тримали Болотова, свої резерви, але не змогли, тому що міліція не працює, і вона не розблокує блокпости, які виставили сепаратисти», — сказав Астахов. За його інформацією, слідчих дій стосовно службовців Держприкордонслужби у зв’язку із цим епізодом не ведеться.