Учора відбулася сесія Дніпропетровської облради, на якій затверджено бюджет області на нинішній рік. У роботі сесії взяв участь і виступив Голова Верховної Ради Володимир Литвин.

Бюджет затверджено у дохідній частині в сумі 765,2 млн. грн., у тому числі загальний фонд — 642, і спеціальний — 122,5 мільйона. За витратами — 621 млн. грн. Темпи зростання порівняно з минулим роком становлять майже 50 відсотків. Виведення коштів з обласного до загальнодержавного бюджету зменшено на 30,4 млн. І становитимуть 21,7 млн. Торік ця сума становила 52,1. Збільшення дохідної частини дозволить збільшити надходження на вирішення соціальних програм, зростання зарплати в бюджетній сфері.

Як зазначив голова облради Микола Швець, торік в області було зібрано різних податків і зборів на суму 9 мільярдів гривень. З них у області залишилося тільки 2,5 мільярда. Отже, держбюджет України лише за рахунок Дніпропетровщини збільшився на 66 відсотків. Протягом минулого року на 33 відсотки зросли місцеві бюджети — за рахунок збільшення податкових надходжень, а також зростання зарплати. Середня зарплата в області становила 914 гривень, а в грудні досягла 1016.

Бюджетом на цей рік передбачено збільшити відрахування на закупівлю медикаментів і придбання медобладнання удвічі. Також зростуть удвічі відрахування на харчування в закладах освіти та соціального забезпечення. Передбачено гроші на теплозбереження і ремонт теплових ліній, на будівництво житла. Намічено повністю завершити за рахунок коштів з бюджету комп’ютеризацію шкіл у сільській місцевості та видачу автомобілів інвалідам першої групи.

Голова ОДА Надія Дєєва високо оцінила підготовлений на нинішній рік бюджет. Якщо в минулі роки, відзначила вона, головним завданням було забезпечення фінансування соціальних програм, то тепер за основу взято забезпечення якості соціальних послуг. Контроль внутрішній і зовнішній.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин наголосив на високій якості підготовки обласного бюджету, зазначивши, що в цьому є чимала заслуга збереженої в області системи державного управління регіоном. Саме завдяки цьому, сказав він, область демонструє економічне зростання у вирішенні соціальних завдань. Він звернувся до депутатів із закликом утримати ці темпи й цьогоріч. Це буде дуже важливо для всієї країни. «Якщо поступиться позиціями така могутня область, це одразу позначиться на економіці всієї держави», — підкреслив Володимир Литвин.

Голова Верховної Ради повідомив, що парламент під час підготовки державного бюджету врахував пропозиції з місць. Унаслідок чого збільшено видаткову частину головного фінансового документа країни порівняно з тим, що пропонував уряд, на 10 мільярдів гривень. Зокрема, більше грошей передбачено вкласти у вугільну галузь і підтримку АПК.

Володимир Литвин поділився з депутатами облради своїм баченням нинішньої ситуації в країні — політичної та економічної. Звернувши при цьому увагу на ті проблеми, які треба чітко бачити, щоб вжити застережних дій цього року. Для того, щоб заздалегідь закласти надійний фундамент уже на 2007 рік.

Він відзначив реальне гальмування економічного зростання. Цьому є конкретні пояснення, пов’язані з минулими виборами глави держави. Тотальними кадровими змінами. Загальною політичною ситуацією, тенденціями, що були закладені в попередньому періоді. Приріст ВВП становить 2,4 відсотка проти більш як 12 відсотків попереднього року. А машинобудування у чотири рази зменшило свій приріст. У легкої промисловості приріст — лише 0,3 відсотка. Причина цього —низька інвестиційна активність — восьмикратне зниження вливання інвестицій в основний капітал. Збільшення податкового тиску після внесення змін до бюджету минулого року. А це призвело до непевності в середовищі підприємців. Було завдано удару у такий спосіб по економіці всередині країни і по іміджу України на зовнішній арені. Це політика значного зростання доходів населення, що істотно випереджає зростання ВВП. Зрозуміло, що так довго країна розвиватися не може.

На нинішній рік закладені темпи зростання — сім відсотків. Зараз Мінекономіки відкликало свій прогноз. Майбутні вибори формують невизначеність і непередбачуваність нашого розвитку, підкреслив Володимир Литвин. Незрозуміло дотепер, яким буде розклад сил у суспільстві і наскільки вміло Верховна Рада зможе діяти за нових політичних і правових реалій.

Це торкнеться і місцевих органів влади. Тому можливий деякий період некерованості, у зв’язку з чим треба вже сьогодні вживати заходів.

Володимир Литвин також зупинився на інших аспектах нинішньої соціально-економічної і політичної ситуації в країні, на подальших перспективах її розвитку, на україно-російських відносинах, «газовому» конфлікті».

Після виступу на сесії Голова Верховної Ради провів прес-конференцію, побував у місцевій синагозі. Як пояснив Володимир Литвин, це пов’язано з черговою річницею холокосту, наслідки якого не можна забувати ні нинішньому, ні майбутнім поколінням.

Дніпропетровськ.