Народні обранці пішли на зимові канікули. Щоправда, канікулами їх можна назвати з великою натяжкою. Більшість політиків вояжує по країні у передвиборному турі, попри тридцятиградусні морози, які скували землю, населення і змусили помріяти про літнє сонце.

А тим часом Президент України Віктор Ющенко у своєму виступі на національних телеканалах фактично підтримав «дорожню карту» порозуміння політичних сил, запропоновану під час закриття сьомої сесії парламенту Головою Верховної Ради Володимиром Литвином. Це і приведення до присяги суддів КС, призначених главою держави і обраних на з’їзді суддів, і призупинення дії постанови щодо відставки уряду або ж часткове переформатування Кабінету Міністрів.

Зрозуміло, домовитися буде нелегко. Особливо враховуючи, що наступна сесія парламенту проходитиме у розпал передвиборної кампанії. Можливо, саме тому лідер соціалістів Олександр Мороз виклав своє бачення — зауважимо, несподіване — майбутньої парламентської коаліції. Він вважає, що до її складу можуть увійти не тільки представники «помаранчевих» партій, а й «народники» Володимира Литвина і Партія регіонів.

Одначе передвиборна боротьба уже дається взнаки. Вкотре Народний союз «Наша Україна» заговорив про судимості лідера «регіоналів» Віктора Януковича. Зокрема, екс-міністр юстиції порушив тему фальсифікації документів про зняття судимостей з колишнього претендента на найвищу посаду в державі. Додав масла у вогонь і виконувач обов’язків міністра внутрішніх справ Юрій Луценко, який заявив, що секретар суду, яка підписала документи, мала на той час сім років. Щоправда, прокурор Донецької області Олексій Баганець нагадав, що кримінальну справу, порушену за цим фактом, закрили, оскільки не було доказів фальсифікації документів.

Водночас представники Партії регіонів запідозрили Центральну виборчу комісію, яка передала списки кандидатів у народні депутати до МВС для перевірки щодо судимості тих, хто претендує на мандат, у тому, що вона хоче зняти з перегонів їхнього лідера.

У зв’язку з цим не можна залишити поза увагою активізацію силових структур. У спільній заяві МВС і СБУ поінформували громадян про стан розслідування резонансних справ, пов’язаних з минулими президентськими виборами, у тому числі і щодо отруєння Віктора Ющенка. Фактично у цій заяві пролунали звинувачення на адресу Генеральної прокуратури, яку донедавна очолював Святослав Піскун, котрий балотується до парламенту за списками Партії регіонів.

Проте частина аналітиків пов’язала її зі слуханням в Апеляційному суді Києва справи про відновлення Святослава Піскуна на посаді Генпрокурора. Але через хворобу судді засідання суду було перенесене. Перенесено на 1 лютого й засідання суду над колишніми працівниками міліції, яких звинувачують в убивстві нашого колеги Георгія Гонгадзе. Понад те, суд над ними знову буде вестися у закритому режимі.

Власне, всі ці події можуть свідчити лише про загострення політичної боротьби з непрогнозованими наслідками. Отож пропозиції глави держави про врегулювання політичного конфлікту можуть так і залишитися пропозиціями. Кожна політична сила постала сьогодні перед непростим вибором: думати про країну і співгромадян чи про своє майбутнє після 26 березня.