Першому космонавтові України Леоніду КАДЕНЮКУ — 55!

Як відомо, ювілеї потребують підсумків. У нашому випадку йдеться про значущі величини: космос, Україна, видатна особистість. Згадаймо, передусім про значення космічного польоту Л. Каденюка, першого космонавта незалежної України у складі екіпажу з шести осіб (Кевін Крігел — командир корабля, Стів Ліндзі, Калпана Чавла, Уїнстон Скотт — США, Такао Доі — Японія) на кораблі «Коламбія», який стартував з мису Канаверал (штат Флорида, США). Екіпаж перебував на орбіті з 19 листопада до 5 грудня 1997 року. Відтоді минуло вісім років.

За вже прийнятими оцінками, цей політ має історичне значення для України, оскільки вперше громадянин незалежної держави Україна виконав певну космічну програму, і виконав успішно. Результати його роботи в космосі одержали схвальну оцінку дослідників космосу провідних країн світу, увійшли в підручники з космології. В літературі відзначено високий рівень підготовки космонавта до польоту і виконання ним самої роботи в космосі.

Так само цей політ утвердив Україну як космічну державу.

З того часу без української техніки і українських космонавтів не відбувається жодного космічного польоту чи будь-якої події, пов’язаної з космосом.

Дослідники космосу не забувають відзначити, що успіх українського космонавта безпосередньо пов’язаний з багаторічними тренуваннями Л. Каденюка за програмою «Буран», в польотах на кораблях «Союз», «Союз ТМ», орбітальній станції «Мир».

Як відомо, Національне космічне агентство України сьогодні продовжує опрацьовувати нові програми польоту в космос, українська техніка забезпечує виведення апаратури на космічні орбіти.

Тепер Герой України Леонід Каденюк з космічною працелюбністю розв’язує українські проблеми як народний депутат, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони. В його нинішніх досягненнях як політика, науковця, організатора виконання космічних програм є риси таланту Юрія Кондратюка і Сергія Корольова, козацької мужності, світлої мрії українського народу про своє величне майбутнє.

Леонід Каденюк пішов у велику політику, маючи світову славу, людське визнання. Він відомий в державі як великий доброчинець, до нього звертаються по допомогу сотні людей, він усім прагне допомогти, а це забирає багато часу, потребує високого емоційного навантаження. У свої 55 він залишається вірним гуманістичним ідеалам, сформованим ще з юнацтва, серед яких —максима його улюбленого героя, Маленького Принца Антуана де Сент-Екзюпері: за будь-яких обставин залишатись Людиною, боротися і зі своїми власними недоліками. Він — людина виважена, спокійна, навіть під час відбору до групи космонавтів мав у цьому перевагу над іншими. Ніщо не може вивести його з рівноваги.

Як народний депутат Л. Каденюк є автором великої кількості законопроектів і промовцем з трибуни Верховної Ради — завжди з викладом свого конструктивного погляду на проблеми.

Так, зовсім недавно Верховна Рада з його подачі прийняла законопроекти, спрямовані на соціальний захист військовослужбовців.

Уже набирає обертів передвиборна боротьба за місце в парламенті. Л. Каденюк прийшов у Верховну Раду як мажоритарник, за нього проголосувала переважна більшість виборців 205-го округу. Нинішнє законодавство передбачає вибори лише на пропорційній основі. Кожна партія хоче мати у себе видатну людину, але Л. Каденюк дав згоду балотуватися за списками Народного блоку Литвина, де він іде під № 3, у престижній п’ятірці.

Як політичний діяч Л. Каденюк свою діяльність спрямовує на справу розвитку Збройних сил України, зміцнення Української держави, піднесення її міжнародного авторитету.

Севастополь.

***

Рада Всеукраїнської професійної спілки народних депутатів України у Верховній Раді України та Профспілковий комітет профспілкової організації народних депутатів України ІV (XV) скликання щиро вітають народного депутата України, першого льотчика-космонавта України, Героя України Каденюка Леоніда Костянтиновича з 55-річним ювілеєм та бажають міцного здоров’я, щастя, довголіття, радості, тепла й уваги рідних та друзів і здійснення всіх задумів!