Останнім часом деякі посадові особи Кабінету Міністрів України намагаються втрутитись у відносини Промінвестбанку, який є банкіром енергоринку та вугілля, з паливно-енергетичним комплексом шляхом переведення частини підприємств до Ощадбанку. Мотивується цей захід тим, що державні підприємства мають обслуговуватися державними банками. Це суперечить Конституції України, стаття 13 якої проголошує всі форми власності рівними. Крім того, у 82 відсотків підприємств енергетики переважає приватна власність. Тобто мотивація таких дій, м’яко кажучи, нелогічна.

Силове виведення грошових потоків з Промінвестбанку — це спроба поліпшити фінансовий стан Ощадбанку, який протягом останніх років займався тим, що скуповував державні цінні папери на мільярди гривень, які не погашені. До останнього часу Нацбанк забороняв йому кредитування.

Ощадний банк уже мав гіркий досвід півторарічного обслуговування енергоринку, і, як вихід із кризового стану розрахунків, Кабінет Міністрів України в 2001 році на конкурсній основі визначив Промінвестбанк уповноваженим банком енергоринку. З того часу рівень розрахунків в електроенергетиці підвищився з 80 до 100 відсотків. На розвиток галузі Промінвестбанк спрямував 61 млрд. гривень кредитів. Жодних зауважень від енергетиків стосовно роботи банку немає. Рада Оптового ринку електроенергії на засіданні 25 грудня 2005 року одноголосно прийняла рішення про відсутність підстав для заміни банкіра ринку.

Прес-служба Промінвестбанку уповноважена заявити, що лобістська політика державних чиновників може стати детонатором не лише газової, а й платіжної кризи. До повного повернення заборгованості за кредитами енергетики перед Промінвестбанком в обсязі 2 мільярдів 200 мільйонів гривень жодні незаконні рішення урядовців Промінвестбанк виконувати не буде, розцінюючи їх як неринкові та руйнівні для економіки України.

Промінвестбанк звертається до Президента України з проханням утрутитися в цю справу та не допустити подальшого розвалу паливно-енергетичного комплексу країни в умовах вкрай сурової зими.

Прес-служба Промінвестбанку.