Одразу з двома керівниками міста увійшла Вінниця в новий 2006 рік

Нагадаємо, у листопаді минулого року депутати міськради більшістю голосів висловили недовіру в. о. міського голови Віктору Козаку. Як уже повідомляв «Голос України», вибори міського голови тут умудрилися не проводити. Після призначення попереднього керівника міста Олександра Домбровського головою Вінницької облдержадміністрації керувати містом, згідно із законом, став секретар міськради В. Козак. Як він сам не раз наголошував, обирати нового міського голову на короткий термін (хоча законом це передбачено. — Авт.) — то зайва трата коштів.

На сесії міськради — після висловлення недовіри В. Козаку, обрали нового в. о. міського голови — 27-річного депутата Володимира Гройсмана. Його попередник, зрозуміло, не погодився з таким рішенням і звернувся до суду. Спочатку Феміда відмовила йому у задоволенні позову, визнавши дії депутатів правомірними. Проте, як кажуть, з другого заходу, прийняла діаметрально протилежне рішення. Тепер уже його оскаржили депутати, які віддали голоси за нового в. о. В. Гройсмана. Крапку в цій історії має поставити Апеляційний суд, але коли то буде... Дехто жартує, що саме до виборів, можливо, щось і проясниться.

Щоб не залишати міське господарство «обезголовленим» за наявності одразу двох міських голів, міськрада звернулася з проханням до виконавчої служби не позбавляти новообраного в. о. (до остаточного вирішення питання у суді) можливості здійснювати свої повноваження (була ситуація, коли в одного керівника знаходилася печатка, а в іншого — ключ від кабінету).

В. Гройсман провів уже кілька сесій міськради, призначив нових заступників на місце двох, які добровільно подали у відставку. Із завзяттям узявся за вирішення низки складних питань життєдіяльності міста, зокрема газопостачання. Напередодні новорічних свят мешканці міста були приємно вражені відновленням подачі гарячої води у їхні квартири. Молодий керівник запровадив новий графік вивезення побутових відходів — до сьомої години ранку. Знайшлися кошти для придбання нових автомобілів-сміттєвозів і сучасних контейнерів. За день до нового року і першого січня 2006 вінничани мали можливість безплатно користуватися міським електротранспортом.

Тим часом колишній в. о. міського голови називає прийняті рішення незаконними, бо, мовляв, суд ще не сказав свого слова. Ситуація склалася справді непроста. Місцеві політтехнологи кажуть, що вона на руку майбутнім претендентам на посаду міського голови на виборах. Дехто не відкидає думки, що такий сценарій був завчасно зрежисований і втілений у життя. Інакше чому тоді В. Гройсман постійно наголошує, що не має наміру виставляти свою кандидатуру на керівника міста на наступних виборах? Дісталося й голові облдержадміністрації Олександру Домбровському. Один з міських депутатів навіть подав на нього позов до суду щодо бездіяльності у вирішенні складного питання.

Головну скрипку у «перевороті» в міськраді ініціювала депутатська група «Нашої України», а керівник області є її представником. Домбровський відкинув звинувачення на свою адресу щодо причетності до конфлікту. «Якщо більшість депутатів — 33 із 40 — проголосували проти попереднього в. о. міського голови, — каже О. Домбровський, — це серйозний сигнал для нього, і причину треба шукати у даному разі не в комусь, а в самому собі».

Спочатку пан Домбровський категорично спростовував чутки про намір боротися на наступних виборах за крісло міського голови. Але його звіт перед мешканцями міста напередодні нового року дає підставу припускати, що Олександр Георгійович ще може змінити своє рішення. «Можливо, у декого з вас, — казав він, звітуючи перед міською громадою, — склалося враження, що я покинув місто заради посади губернатора, повірте мені, це не так. Весь цей час я розумом і серцем, реальними справами був з вами...» А щодо майбутніх виборів міського голови зазначив: «Мало перемогти самому на виборах, потрібно мати команду і контрольний пакет голосів. Без цього міський голова не зможе вирішувати серйозні питання. За моїми плечима є команда фахівців і практиків, які готові підтримати мене і мої справи».

Про що свідчить сказане, кожен міркує на свій копил. Очевидним залишається інше — чинне законодавство не дає чіткої відповіді на питання, пов’язані з обранням і звільненням міських голів. Як стверджують фахівці, вузьким місцем залишається факт відповідальності за порушення такого законодавства. Не провели вибори міського голови — ну й що?.. Вінницька ситуація з «двовладдям» у міській раді не поодинока у державі. Згадаймо, ми вже мали подібні приклади...

Вінниця.