Законодавча та державотворча діяльність Верховної Ради України на першому етапі втілення політичної реформи учора під такою назвою розпочався дводенний семінар для представників регіональних ЗМІ. Регіональних журналістів — а більшості з них випала унікальна нагода поспілкуватися з Головою Верховної Ради Володимиром Литвином особисто — цікавили й інші питання. Як виживати селу, як зробити професію шахтаря престижною і що очікувати від березневих виборів?

Довіру завойовують справами

Людям важко буде розібратися у виборчих списках. Однак розмежувати вибори на даному етапі неможливо, зазначив Володимир Литвин. Він спрогнозував, що нова Верховна Рада оновиться на 60 відсотків, і серед парламентаріїв буде 10—15, відсотків молодих політиків.

«Політикам потрібно завойовувати довіру справами, а не обіцянками. Верховній Раді — поважати кожну людину, а такі поняття, як «деструктивні сили», «п’ята колона», треба залишити у лексиконі минулого», — переконаний Голова Верховної Ради.

А на закиди, що буцімто і в секретаріаті Президента, і в Кабміні, і в парламенті нині всі переймаються виборами, відповів: «В апараті Верховної Ради України виборами ніхто не займається. І це моя принципова позиція».

Володимир Литвин переконаний: після виборів треба провести серйозний діалог про адміністративно-територіальний устрій. Але реформа, за його словами, має бути орієнтована на те, щоб послуги були наближені до людей, фінанси — до органів місцевого самоврядування, які ефективно запрацювали б. Крім того, 60 відсотків фінансів залишати на місцях, а решту — для центру. Саме тоді, впевнений глава парламенту, центральна влада швидше й ефективніше працюватиме над механізмами: як розширити економічні можливості країни. Загалом, на переконання Володимира Литвина, бюджет має бути збільшено в 2,5—3 рази.

Крім того, за результатами виборів, зазначив Голова Верховної Ради, варто створити виконкоми, а державні адміністрації, які мають здійснювати нагляд за дотриманням закону, мусять бути «оком Президента». І не більше. Тоді не буде протистояння.

Вийти заміж за шахтаря чи тракториста

Раніше це було почесно. Однак нині, щоб підняти престиж цих професій, треба забезпечити гідну зарплату, вкладати у галузі кошти і до мінімуму звести інститут посередництва. Володимир Литвин певен, що всі агропромислові закони передбачають відродження села, однак не вистачає головного: дисципліни виконання.

Чутливі теми

Є чутливі теми, серед яких національні, релігійні, мовні питання. Їх належить вирішувати з «хірургічною» точністю, зазначив глава парламенту. В якому стані державна мова і які проблеми є з російською, треба обговорити після виборів. «Я впевнений, що охочих порушувати цю тему буде менше», — сказав Володимир Литвин. Нині у Верховній Раді — близько двох десятків законопроектів, однак вони, на думку Володимира Литвина, під час розгляду в парламенті не матимуть жодних перспектив для ухвалення.

Серед «делікатних» тем — україно-російські відносини. «Треба утриматися від різких заяв, негайно сісти за стіл переговорів і продемонструвати всьому світові, що ми партнери та добрі сусіди», — наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Він запропонував відстежити хронологію «газових переговорів» і нагадав, що саме українська сторона була ініціатором перегляду розцінок за транзит газу до Європи. Внаслідок чого Україна втратила 4,5 млрд. доларів. «Від недомовленостей, різноголосся політиків потерпатимуть насамперед прості українці», — зазначив він і додав, що слід без емоцій обговорити з російською стороною і питання про маяки. «Кожна сторона може тлумачити угоду на свою користь». Єдиний вихід — без різких заяв та оцінок провести принципові переговори. «Нам потрібне цивілізоване рішення з урахуванням державних інтересів України», — переконаний Володимир Литвин.

Головне, щоб не було відчуття тимчасовості, очікуваності і відчуття, що буде гірше. «Забезпечити мир — набагато складніше, ніж проводити військові дії», — сказав глава парламенту.