Голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Георгій Крючков звернувся до Президента України Віктора Ющенка щодо стану справ в оборонно-промисловому комплексі держави.

«За роки незалежності багато підприємств, конструкторських бюро, відомих своїми видатними досягненнями у розробці і випуску оборонної техніки на рівні і вище кращих світових досягнень, втратили чи втрачають свої позиції, — йдеться у зверненні. — Кількість працюючих в оборонних галузях зменшилась майже на 70 відсотків. Безповоротно втрачаються потужний виробничий і інтелектуальний потенціал, багатющий досвід, можливості нарощування обсягів експортної продукції і валютних надходжень».

Таке становище склалося, на переконання парламентського комітету, тому, що конверсію оборонної промисловості проводили без чіткого плану, продуманої системи. В уряді нині немає структури, яка безпосередньо опікувалася б проблемами вітчизняного оборонно-промислового комплексу. А виконання державної програми розвитку озброєння і військової техніки через недостатнє фінансування поставлено під загрозу. Парламентарії звернулися до глави держави із пропозиціями вжити невідкладних заходів, зокрема, запровадити у Кабінеті Міністрів посаду віце-прем’єра з проблем науково-технічного прогресу, розвитку високих наукоємних технологій, зміцнення обороноздатності України, провести найближчим часом нараду за участю Президента України з керівниками провідних оборонних підприємств і організацій.

Вл. інф.