Учора в. о. Прем’єр-міністра України Юрій Єхануров заявив, що Київ і Москва поки що не дійшли цілковитої згоди стосовно створення спільного підприємства із постачання газу. «Сьогодні все має такий вигляд, що угода підписуватися не буде», — зазначив він. За словами Єханурова, російські експерти вже працюють в Україні, але поки що сторони ще не виходять на підписання документів. Вони продовжуватимуть працювати протягом дня і проводитимуть консультації з ВАТ «Газпром». Нагадаємо, що підписання всіх контрактів стосовно газової угоди з Росією про умови транзиту і поставок газу і створення спільного підприємства НАК «Нафтогаз України» і «Росукренерго» було заплановано на минулу суботу. Потім його перенесли на 25 січня.

Відповідно до угоди від 4 січня, «Росукренерго» разом із «Нафтогазом» зобов’язалися до 1 лютого створити СП для поставок до України російського і середньоазіатського газу. У прес-службі НАК з посиланням на екс-міністра палива й енергетики України Івана Плачкова підтвердили, що переговори в Києві учора таки почалися. І проходять вони знову під акомпанемент чергових обвинувачень. Росія закликає Україну пожаліти замерзаючих європейців і припинити несанкціонований відбір газу. А Київ наполягає, що взяті надлишки газу нам росіянами були обіцяні раніше.

З одного боку, інформації про діяльність майбутнього СП більш ніж достатньо. З другого — чиновники Мінпаливенерго і «Нафтогазу» відмовляються підтверджувати або спростовувати будь-які конкретні факти. Навіть те, що неможливо було вчора з’ясувати, хто приїхав до Києва з Москви і де перебуває Іван Плачков. А офіційна інформація міститься в опублікованому вчора в «Урядовому кур’єрі» розпорядженні Кабінету Міністрів від 24 січня про створення СП.

«З метою забезпечення безперебійного постачання імпортованого природного газу вітчизняним споживачам погодитися з пропозицією Мінпаливенерго про створення в передбаченому законодавством порядку за участю НАК «Нафтогаз України» ЗАТ із місцезнаходженням його в Україні за умови, що статутний фонд товариства становитиме 5 млн грн. з часткою українського засновника не менш як 50 відсотків, внесеною винятково грошовими коштами, й установчі документи товариства і зміни в них узгоджуються НАК «Нафтогаз України» з Мінпаливенерго, Мінекономіки, Мінфіном і Мін’юстом», — йдеться в розпорядженні. СП «Газенерго» купуватиме газ за ціною 95 доларів (у «Росукренерго») і поставлятиме цей газ споживачам України. Зареєструють СП в Україні і працюватиме воно згідно із законодавством України.

Впродовж усього переговорного процесу низка українських політиків звинувачували і продовжують звинувачувати в непрозорості діяльність компанії «Росукренерго». Її навіть узявся перевіряти Антимонопольний комітет України, але, як видно, поки ще недоперевірив.

Більшість експертів заявляють, що з 4 січня, коли було підписано угоду, ситуація істотно змінилася. І в нинішніх реаліях наше зобов’язання створити СП «Газенерго» стало архіневигідно Україні. Зокрема, директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Соприкін вказує на те, що, по-перше, виходячи з останніх заяв, «Газпром» хоче перевести активи «Росукренерго» на свій баланс. А по-друге, Середня Азія не виключає можливості підняти ціну на свій газ навіть у першому півріччі. Якщо це відбудеться, то про ціну в 95 доларів на кордоні с Україною не може бути й мови. На думку експерта, необхідно переглянути газові домовленості, «щоб не припуститися непоправної помилки». Пан Соприкін також звернув увагу на той факт, що порушується і російське законодавство, згідно з яким «Газпром» є монопольним експортером російського газу і не може передавати свої функції «Росукренерго». Що стосується порушень українських законів, то, на думку експерта, «Нафтогаз» може створювати СП, однак є великий сумнів стосовно легітимності входження цього СП на український ринок, що передбачено угодою від 4 січня. Ще один «тонкий момент» — створення статутного фонду СП, куди передбачено входження активів. «Сумнівність угоди від 4 січня було видно з самого початку, але сьогодні ми побачили масштаби цієї дурості», — підкреслив експерт.