Третій Всеукраїнський круглий стіл національної єдності відбувся в Миколаєві 21 травня. Місцем проведення третього раунду цього масштабного заходу став Чорноморський державний університет імені Петра Могили.
За традицією, що вже склалася, перший Президент України Леонід Кравчук відкрив круглий стіл, у роботі якого взяли участь Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, також колишній Президент Леонід Кучма,  члени уряду, народні депутати, представники духівництва й авторитетних міжнародних організацій, керівники та громадськість Миколаївщини.
Учасники круглого столу обговорили ситуацію в Україні та можливі шляхи виходу із кризи.
Зокрема, Л. Кравчук, зазначивши, що не потрібно чекати, доки хтось приїде з Києва й наведе лад, підтримав заклик Ріната Ахметова гнати в шию представників так званої «Донецької народної республіки». «Коли шахтарі, металурги, хіміки, машинобудівники вийдуть на вулиці й виженуть їх із землі нашої, умов для їхньої діяльності жодних не буде», — сказав він.
А екс-Президент Леонід Кучма зазначив, що якщо люди не зрозуміють, що від них усе залежить, доки великий бізнес також не зрозуміє свою відповідальність, то військами ми нічого не зробимо. «У «Донецькій кримінальній республіці» пропонується націоналізацію провести. Але хана Донецькій області буде, через місяць нічого від неї не залишиться, а може, і раніше», — сказав Л. Кучма.
Водночас Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк зазначив, що останніми днями ситуація на Донбасі розвернулася в інший бік. «Коли ті, хто сьогодні представляє Донбас, заявили про те, що жодні самопроголошені бандитські «Донецькі республіки» не керуватимуть ні Донбасом, ні Україною, можу сказати, що це теж можна зарахувати в актив нашої спільної діяльності», — сказав глава уряду. На його думку, нормалізації ситуації сприяють результати круглих столів, а також те, що Верховна Рада ухвалила Меморандум порозуміння. «Це теж крок, і краще мати цей меморандум, ніж його не мати. І краще показати те, що ми здатні хоча б у якихось питаннях досягати згоди, ніж мати автомати й бандитів у Донецьку і Луганську», — сказав А. Яценюк.