Верховна Рада на цей рік істотно збільшила можливості місцевих бюджетів, зокрема для Чернігівської області. Однак формування державної казни «знизу доверху» залишається актуальним і бажаним для місцевих громад. Про це неодноразово наголошував Голова Верховної Ради Володимир Литвин на зустрічах з місцевими депутатами, громадою та журналістами Чернігівщини. Під час робочої поїздки в регіон главу парламенту супроводжував голова Чернігівської обласної ради Василь Ковальов. Володимир Литвин висловив сподівання, що парламент ухвалить рішення про формування місцевих бюджетів за принципом «50 на 50».

Черговий меморандум: якщо не допоможе, то не зашкодить

Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що звернення Президента з нагоди річниці його інавгурації спрямоване на консолідацію суспільства, політичних сил і політиків. Він підкреслив, що загалом підтримує спрямованість і тон звернення глави держави.

«А запропонований Президентом меморандум якщо не допоможе, то, очевидно, не зашкодить, бо хто має насамперед забезпечити чесні й прозорі вибори? Насамперед ті, у кого є можливість впливати на перебіг передвиборчої кампанії в негативному сенсі», — зауважив Володимир Литвин. Передусім влада, на його переконання, має надати людям змогу почути всіх і дати можливість усім вільно висловити свою позицію. А учасники виборчих перегонів, переконаний Голова Верховної Ради, мають дотримуватись етичних норм. Боротися не проти когось, а обстоювати щось.

Крім того, до меморандуму потрібний чіткий механізм виконання його положень і відповідальність за їх порушення. Відповідні застереження, зазначив Володимир Литвин, спонукають висловити деякі меморандуми, які наступного дня руйнувалися.

«Головне, щоб вкотре не прикрилися меморандумом, який начебто зніме всі проблеми», — переконаний Володимир Литвин.

Ніколи не говорити «ніколи»

«У політиці ніколи не можна говорити «ніколи», — зауважив Голова Верховної Ради України, відповідаючи на запитання про можливе блокування очолюваної ним політичної сили з іншими блоками, зокрема і з «Нашою Україною». «Все залежатиме від того, говоритимемо ми з різними політичними силами про те, що об’єднує, чи про те, що роз’єднує», — додав глава парламенту.

«Наші критики — в широкому розумінні цього слова — взагалі не читали програму Народного блоку Литвина. Якби вони її прочитали — підписалися б під тим документом. Бо це найбільш конкретний, найбільш точний, найбільш відповідальний маніфест, який має реальні підстави бути виконаним після завершення парламентської кампанії», — зазначив Голова Верховної Ради. За його словами, і Народний блок Литвина, і «Нашу Україна» розділяють лише позиції людей, які входять до блоків, а не політичні програми цих сил. Та й зазвичай говорять про програмні засади об’єднання, а думають про посади. «Тому дуже важко досягти практичних результатів щодо реалізації ідеї про консолідацію та об’єднання», — сказав Володимир Литвин.

Презумпція закону

Рішення, прийняті у межах закону, слід поважати, переконаний Голова Верховної Ради: «Є презумпція законності, якщо рішення не оскаржено, воно законне».

Коментуючи пропозицію Президента оголосити мораторій на деструктивні дії, глава парламенту порадив спочатку визначитися, що таке конструктивні, деструктивні та інші дії, а потім давати оцінки.

«Взагалі я пропоную і пропонував на РНБО відмовитися від радянської термінології, від спроб навішувати ярлики... За будь-якими деструктивними силами стоять люди. Це все одно, що говорити «деструктивна частина українського суспільства», — зазначив Володимир Литвин.

Працювати на перспективу

Глава парламенту переконаний, що нині є потенціал для напрацювання змін до Конституції: «Думаю, ніхто не буде проти вдосконалення, тим паче що вдосконаленню немає меж». Він нагадав, що внесення змін — це довга процедура, потрібен щонайменше рік. «Я думаю, треба працювати на перспективу», — додав Голова Верховної Ради і зазначив, що нині головне — об’єктивно оцінити ситуацію й ухвалити потрібні рішення.

Сергій ПАВЛЕНКО,Наталя ЯРЕМЕНКО.